lóerő

2021.09.05. 07:00

Drága a benzin, a gázolaj? Spóroljunk, ahol tudunk!

Különösen az emelkedő üzemanyagárak idején jó tudni: néhány egyszerű trükkel akár 20 százalékot is spórolhatunk az üzemanyag-fogyasztáson. A kisebb benzinszámla egyúttal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást is jelent, így nemcsak pénztárcánknak kedvezhetünk, hanem környezetkímélőbben autózunk.

VN

Optimalizáljuk a vezetési stílust!

Gyorsítsunk határozottan, váltsunk fel időben (kb. 2000 fordulat/perc), és alacsony fordulatszámon tartsuk a kiválasztott sebességet. Csak akkor váltsunk le, ha a motor „köhögni” kezd. Olvassuk el és kövessük az autó használati utasításában található tanácsokat, vezetés közben fi gyeljük a pillanatnyi üzemanyag-fogyasztást és a sebességváltásra fi gyelmeztető kijelzőt is.

Vezessünk előrelátóan!

A fékezés energiát pazarol. Használjuk ki a motorfékhatást, amikor csak lehetséges. Ne vegyük ki az autót sebességből, amikor piros lámpához közeledünk. Ugyanakkor vegyük le idejekorán a lábunkat a gázpedálról, és hagyjuk, hogy az autó az utolsó néhány száz métert sebességben tegye meg, ahelyett hogy közvetlenül az ötvenes tábla előtt fékeznénk hirtelen.

Ne autózzunk egy-két kilométert!

Az autó akkor fogyasztja a legtöbb üzemanyagot, amikor a motor hideg. A zavartalan működéshez a motornak a bemelegedési fázisban dúsabb keverékre van szüksége, mint optimális üzemi hőmérsékleten. Ha tehetjük, a rövid utakra használjunk kerékpárt vagy menjünk gyalog.

Üresjáratban állítsuk le a motort!

Amikor a motor jár, üzemanyagot fogyaszt – még akkor is, ha a jármű éppenséggel nem mozog (körülbelül 0,5–1 liter/óra). Ezért állítsuk le a motort, ha az üresjárati idő várhatóan húsz másodpercnél hosszabb lesz, vasúti átjáróknál különösen.

Mellőzzük az elektromos berendezéseket!

A gépkocsiban lévő elektromos eszközök, például a vezérlőegységek, a világítás, a ventilátorok, a légkondicionáló, a biztonsági és kényelmi berendezések a fedélzeti elektromos rendszerből nyerik az energiát. Az elektromos energiát a generátor szolgáltatja, amelyet a belső égésű motor hajt. Következésképpen a bekapcsolt elektromos készülékek és egyéb fogyasztók üzemanyagköltséget generálnak. A légkondicionáló rendszer 100 kilométerenként körülbelül 0,3–1,5 liter üzemanyag- többletfogyasztást eredményez. Soha ne spóroljunk a világításon, az ablaktörlőkön!

Csökkentsük a tömeget!

Minden egyes tárgy az autóban plusztömeget jelent, ami több üzemanyagot igényel. Ennek egyszerű a magyarázata: a tehetetlen tömeg felgyorsításához energia szükséges. Minél nagyobb az autónk összt ömege, annál keményebben dolgozik a motor. Szabaduljunk meg mindentől, amire nincs szükségünk! 100 kilogramm többletterhelés akár 0,3 liter többletfogyasztást eredményezhet.

Válasszunk energiatakarékos gumiabroncsokat!

A gumiabroncsok jelentős hatással vannak a gördülési ellenállásra; a jó minőségű gumiabroncsokkal 100 kilométerenként akár 0,5 liter üzemanyagot is megtakaríthatunk. Ez azt jelenti, hogy egy első pillantásra drágának tűnő, de alacsony gördülési ellenállású gumiabroncs élettartama alatt bőven visszahozza az árát.

Győződjünk meg a megfelelő nyomásról!

Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsok nyomását is, mert a túl kevés levegő a gumiabroncsokban növeli az autó fogyasztását. Már 0,3 bar légnyomáscsökkenés is növeli a gördülési ellenállást, és így felesleges többletfogyasztást okoz.

Ügyeljünk a rendszeres karbantartásra!

A kedvező üzemanyag-fogyasztási értékek szempontjából fontos a rendszeres olajcsere, amelyet mindig korszerű, alacsony viszkozitású olajjal kell elvégezni.

Vezessünk profi módon!

Egyre több helyen érhetőek el olyan vezetéstechnikai tréningek, ahol a biztonságos, gazdaságos autóvezetést leshetjük el. Ne feledjük, hogy még a több évtizedes vezetési szokásokon is lehet és érdemes változtatni.

Kiemelt képen: Egy kis odafigyeléssel akár az egész havi tankolásunk ötödét is megspórolhatjuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!