Gépjármű

2021.10.16. 07:00

Öt százalékkal több új személygépkocsit adtak el Magyarországon

Az idén az első kilenc hónapban 95 ezer 541 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adatai alapján.

MTI

Budapest 202100901 Forgalmi dugó a fővárosban. Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Fotó: MW-archív

Az egyesület ugyanakkor jelezte, hogy ezeknek az autóknak mintegy 30 százaléka nem kerül belföldi végfelhasználóhoz, mert hat hónapon belül kivonják a forgalomból reexport, tesztautó-leállítás, bérletből visszavétel céljából, vagy más üzleti okból. Az MGE megjegyzi: ez a trend nincs jó hatással a belföldi autóparkra sem korösszetétel, sem a közlekedésbiztonság és a környezetvédelem szempontjából.

Szeptemberben 9524 új személyautó került forgalomba, ami 17 százalékos csökkenés éves összevetésben. A full és konnektoros hibrid autók volumene a piac teljes méretéhez képest még mindig alacsony, a növekedési ütem jelentősen elmarad a várakozásoktól annak ellenére, hogy sorra jelennek meg az ilyen modellek.

A használtautó-behozatal továbbra is jelentős: az első háromnegyed évben 97 ezer 973 jármű érkezett az országba, ami ismét meghaladja az új személyautók forgalomba helyezését.

A használtautó-import környezetvédelmi szempontú szabályozása első lépéseként év elején megjelent jogszabály a vizsgáztatási rendszeren keresztül kontrollálja a környezetszennyező használt autók behozatalát és forgalomba engedését. Az MGE üdvözli ezt a lépést, és továbbiakat vár, mivel álláspontja szerint ennek az intézkedésnek a hatása nem elég erős.

A haszonjármű területen 2021 eddig jelentős növekedést hozott. Január–szeptemberben 17 ezer 410 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 14 százalékkal többet, mint tavaly. Az első kilenc hónapban 3366 új nagyhaszonjármű került forgalomba, 51 százalékkal több, mint 2020-ban.

Kiemelt képünkön: Idén 90 ezer új autóval bővült az autópark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!