Biztonság

2021.12.12. 10:00

Cél, hogy 2050-re senki ne haljon meg közlekedési balesetben

Európai uniós cél, hogy 2050-re senki ne haljon meg közlekedési balesetben – ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyilatkozta múlt héten.

MTI

Fotó: Karnok Csaba

A Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által indított Road Safety – a biztonság az első elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat győri állomásán elmondta, hogy a cél teljesítésének több módja is van, és az uniós országok mindegyike más utat választott.

 

Az északi országok a tudatosítást választották, vagyis elmondják, miért kell a közlekedési szabályokat betartani. A déli országokban – Ma- gyarország is inkább ide tartozna – a rendőri eszközök erőteljesebb alkalmazását helyezték előtérbe, míg Európa közepén főleg a technológiai fejlesztésre fókuszálnak.

 

Utóbbi esetében olyan, az utakhoz és az autókhoz kapcsolódó megoldásokat próbálnak bevezetni, amelyek megelőzik a baleseteket. Ide tartoznak egyebek mellett az önvezető járművek is.

 

A miniszter hangsúlyozta, hogy egységes megoldás sehol sincs, de e három megoldás kombinációja segítségével elérhető a 2050-re meghatározott cél.

Ugyanakkor e három megoldás közül a tudatosítás eszköze a legfontosabb. Palkovics László elmondta azt is, hogy a Humdánál ezért a közlekedésbiztonság oktatása az elsődleges cél, amelynek a leghatékonyabb és legjobb eleme az, amikor a gyermekeknek egészen kicsi korban mutatják meg, hogy mitől veszélyes a közlekedés. Magyarországon közlekedési balesetben évente mintegy hatszázan vesztik életüket.

 

Weingartner Balázs, a Humda elnök-vezérigazgatója ugyancsak sikeresnek nevezte a közlekedésbiztonsági programsorozatot, amelyen eddig húszezer kisgyermek vett részt.

 

Az oktatás két részből áll, egy elméleti szakaszból, amelyet a gyakorlat követ a felállított tesztpályán, ahol különféle közlekedési szituációkhoz kell alkalmazkodniuk.

 

Kiemelt képünkön: Feladatuk a halálos balesetek csökkentése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!