Lóerő

2010.09.29. 15:38

A 23 személyes szuperbusz 250-nel hasít

Mi az: Hat kereke van, 15 méter hosszú, és 23 személyt képes szállítani? - természetesen egy busz. Viszont a 250 km/h-ás sebesség tudatában és a fotók illetve videók láttán aligha tudjuk egy Ikaruson nevelkedett országban ezt busznak hívni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A különleges jármű készítői "Superbus"-ként említik a 15 méteres hatkerekűt, amely kicsit átértelmezi az emberekben a buszokról alkotott általános képet. Javarészt karbonszálas műanyagból készült az elnyújtott karosszéria egy jövőbeli jármű képét tárja elénk, az utastérbe nyolc pár felfelé nyíló ajtón lehet beszállni, a sofőr pedig elöl ül középen, egy vadászrepülőgéphez hasonló búra alatt.

A busz 250 km/h-ás sebességre képes, mindezt villanymotorokkal, így nem kibocsátva semmilyen káros gázt. Hatótávolsága 210 kilométer egy töltéssel, de vélhetően a további fejlesztéseket követően - ha lesznek - ezt megnövelik majd. A holland Delffi Műszaki Egyetem diákjai és oktatói dolgoznak azon, hogy a Superbus utcára kerülhessen.

A tervek szerint e-mailben vagy sms-ben jeleznék, hogy hol szeretnének felszállni rá és hova mennének, majd egy számítógép a legrövidebb utat kiszámolva tervezné meg az utaztatást.

Nézze meg a Superbust videón!

Ha az utakra nem jut el a projekt, az egyetem hallgatói és oktatói nem szomorkodnak, ugyanis az építés alatt számos technológiával próbálkozhatnak, kísérletezhetnek, amelyekre egyébként csak valamely nagyobb autógyártónál lenne némi esélyük a szigorú titoktartás mellett.

forrás: web, totalcar.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!