autósport

2021.08.28. 07:00

A Belga Nagydíjjal folytatódik a hétvégén az F1-es idény

Négy hét kötelező nyári szünetet követően térnek vissza a világ leggyorsabb autóversenyzői a versenypályára. A Forma–1-es gyorsasági autós-világbajnokság 2021-as idénye a Belga Nagydíjjal folytatódik a hétvégén.

Kelemen Attila

Ha hinni lehet a versenyzők közösségi médiás bejegyzéseinek, akkor a többségük tengerparton töltötte a jól megérdemelt pihenését. A legnépszerűbb célpontnak Görögország szigetei bizonyultak: Mykonos szigetén George Russell Charles Leclerc-rel, majd Santorinin csapattársával, Nicholas Latifi vel szelfi zett.

Mindeközben Max Verstappen St. Maarten szigetére utazott, Pierre Gasly pedig Ibizán eresztette ki a fáradt gőzt. Kimi Räikkönen szabadidejében a családját Olaszországba vitte, feleségével az ötödik házassági évfordulójukat ünnepelték esküvőjük színhelyén. Miközben a pilóták próbáltak lazítani a Magyar Nagydíj óta, jócskán volt visszhangja a hungaroringi futamnak. Sőt a hétvégén sorra kerülő belga futamra nézve is maradt hozadéka.

Az első és legfontosabb, hogy időközben hivatalossá vált a magyar verseny végeredménye, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elutasította az Aston Martin felülvizsgálati kérelmét a második helyen célba érő Sebastian Vettel kizárásának ügyében. A brit csapat a fellebbezési kérelmét visszavonta, azaz elfogadták, hogy a pilótájuk technikai vétség miatt elveszítette a második helyet. Mint ismeretes, Vettelt még a hungaroringi verseny napján diszkvalifi kálták, mivel autójából a kötelező 1 liter helyett csak 0,3 liter üzemanyagot tudták kinyerni a mintavételhez.

Az évad második felét Lewis Hamilton kezdheti meg éllovasként
Grafika: Kelemen Attila

Ezzel az is eldőlt, hogy Lewis Hamilton előnye nyolc pontra nőtt Max Verstappennel szemben a bajnoki tabellán. Ám nem örülhet felhőtlenül a Mercedes, mivel másik versenyzőjüket, Valtteri Bottast öt rajthelyes büntetéssel sújtották a magyar futam egyes kanyarjában mutatott manőveréért. Előbb Lando Norris McLarenét lökte meg hátulról, aki Max Verstappen Red Bull-Hondájának ütközött; majd Bottas Sergio Pérez autóját is megtorpedózta, kiiktatva azt a versenyből. Ez azért is nagy érvágás az ezüstnyilaknak, mivel Hamilton sratégiailag nem számíthat teljes mértékben a csapattársára Spában, hiszen a fi nn rajtbüntetése a soron következő Belga Nagydíjra szól.

De nem csak Bottas, hanem Lance Stroll is öt rajthellyel hátrébbról kényszerül rajtolni az id őmérőn megszerzett pozíciójához képest, hiszen ő is hasonló hibát követett el a Hungaroringen: ő Charles Leclerc futamának vetett véget a rajtot követően. Mindkét vétkesnek bőven van mit javítania, hiszen ütközésükkel mindketten saját magukat is kiütötték a versenyből.

A finn rajtbüntetése nem igazán vigasztalja a Red Bullt, hiszen a karambollal biztossá vált, hogy az év hátralévő részében motorokat kell majd cserélni az autóikban, amelyek már a negyedik erőforrások lesznek a szezon során. Ez pedig azt jelenti, hogy 10-10 rajthelyes büntetéssel kell, hogy megejtsék a cseréket. A Ferrari is komoly anyagi kárral zárta az előző viadalt, ám számukra némi bizakodásra ad okot, hogy Belgiumban bevethetik az új, jelentős előrelépést ígérő motorjukat.

Ugyan idén befagyasztották a motorfejlesztést, ám a Ferrarinak volt lehetősége a fejlesztésre. Mindez azzal magyarázható, hogy minden motorgyártó készíthet egy új erőforrást 2021-ben. És mivel az olaszok az év elején javában még tavalyi alkatrészekből álló motorokkal kezdték a szezont, így legálisan vihetik pályára azok továbbfejlesztett változatát. A fejlesztéstől nem titkoltan jelentős előrelépésre számítanak.

Érdemes lesz olyan szemüvegen keresztül is követni a hétvégi nagydíj eseményeit, hogy a korábbi csapatnyilatkozatok szerint a belga futam a fordulópont a szezonban olyan tekintetben, hogy innen kezdve a csapatok többsége teljes mértékben átáll a 2022es autó tervezésére, és az idei betontorpedókra már nem igazán készítenek aerodinamikát javító új elemeket. Legfőképp a Mercedes és a Red Bull – amúgy is kiegyenlített – bajnoki párharcát lesz érdekes fi gyelni. A vakáció után a fáradtság már nem lehet kifogás.

A Belga Nagydíj hétvégi menetrendje (magyar idő szerint): Szombat, 12.00: harmadik szabadedzés, 15.00: időmérő edzés. Vasárnap, 15.00: a verseny rajtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!