Pihentetőbbé válnak a hosszabb utak

2020.08.08. 07:00

A jövőben Erdélybe és a tengerre utazhatunk kényelmesebben

A jövőben Erdélybe és a tengerre utazhatunk kényelmesebben, amennyiben a vasutat választjuk. A MÁV-Start 22 légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsival bővíti járműparkját.

VN

Ivan Gálik, a Wagon Service Travel ügyvezetője és Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója

Fotó: VN/Mávcsoport.hu

A MÁV-Start az év végéig 22 használt, légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsival bővíti nemzetközi járműparkját a szlovákiai Wagon Service Travellel kötött szerződés alapján – közölte a vasúttársaság. A MÁV-Start honlapján közzétett tájékoztatás szerint a vásárlásnak köszönhetően fokozatosan új vonatok indulhatnak, és bővülhet a meglévő járatok kapacitása is.

A mintegy 3 milliárd forint értékű fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza. A járművek a MÁV-Start flottájával megegyező arculatot kapnak. A kocsik a decemberi menetrendváltástól fokozatosan állhatnak forgalomba. Az új kocsik a tervek szerint az Erdélybe tartó Corona éjszakai vonaton és a V4-országokba, tengerparti célpontokra közlekedhetnek majd. A kocsik engedélyezett sebessége óránként 200 kilométer, a fékberendezés csendes futást biztosító tárcsás kivitelű.

Ivan Gálik, a Wagon Service Travel ügyvezetője és Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója
Fotó: VN/Mávcsoport.hu

A zárt rendszerű mellékhelyiségekkel rendelkező kocsikban az utasigényekhez rugalmasan alakítható fülkék vannak, az ágyak száma a fülkén belül tetszőlegesen megválasztható. A kocsik egy része a széles ajtóknak és folyosóknak, a tágas fülkének köszönhetően kerekesszékkel közlekedők számára is hozzáférhető.

A MÁV-Start jelenleg 33 fekvőhelyes és hálókocsit üzemeltet, melyek közül csupán 15 légkondicionált. Az éjszakai vonatok iránti kereslet ugyanakkor stabilan növekszik, annak köszönhetően, hogy a járatok praktikus és környezetkímélő utazási lehetőségeket kínálnak például Zürichbe vagy Berlinbe is. A vonatok a városok központi pályaudvaraira érkeznek reggel, egy alvással töltött éjszakai utazás után. A vasúttársaság a folyamatosan növekvő kereslet kiszolgálása és az utasok kényelmes utazási körülményeinek megteremtése érdekében döntött járműparkja minőségi bővítéséről. A MÁV-Start a meglévő 15 légkondicionált háló, illetve fekvőhelyes kocsit is korszerűsíti az Utasellátó megújítását célzó átfogó programjában – írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!