Lóerő

2011.07.27. 11:05

A szombathelyi villamos utolsó napja (videón!)

Feltöltötték egy videómegosztóra a szombathelyi villamos utolsó napját megörökítő felvételeket. Ritka kortörténeti emlék a két és fél perces mozgókép.

Vas Népe

"1974 augusztus 20-án utoljára közlekedett a szombathelyi villamos. Ezen a napon kerékpárral végigmentem a vonalon, és egypár felvételt készítettem emlékül 2x8mm-es, zoomos szovjet filfelvevőmmel. A minőség olyan, amilyen - találj ennél jobbat :-D" - írta a videó leírásánál hunmonyesz felhasználó a YouTube-on. S tény, hogy 1897 és 1974 között láthattak csak működőképes villamost a város utcáin az emberek, ugyanis a buszokat előtérbe helyező látásmód  miatt a szombathelyi vonal is "bezárásra" ítéltetett.

"... az új vonal -  már ha megépülne - nem a régi villamos nyomvonalát követné, igaz a pályaudvari végállomás megmaradna. Ezt követően azonban a Széll Kálmán utca - Vörösmarty utca - Thököly utca -  Kiskar utca - Rohonci utca útvonalon haladna, hogy az Oladi lakótelepen egy hurokban forduljon vissza. Az eredeti nyomvonaltól való eltérés egyértelmű, megváltozott a város szerkezete, felépültek a lakótelepek, eltolódtak az utazási irányok." - írta a cities.blog.hu

Többek közt Kőszeget is érintő, egyfajta elővárosi vonatként is üzemeltethető járművekkel kiépített, vagy akár ismét Ausztria irányába is járó vonatok gondolatával is eljátszottak már többen, hogy lesz-e ezekből valami, azt egyelőre nem lehet megmondani. Az érvek egyelőre azt diktálják, hogy Szombathely túl kicsi egy villamos fenntartásához, s az autósok nem biztos, hogy átülnének a sárga csilingelőbe, ha lenne rá lehetőség, hiszen a tömegközlekedés (igaz csak buszokkal) de most is adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!