nyári gumi

2020.04.19. 12:00

Abroncscsere: így válasszuk ki a szervizt

Nem minden műhelyben szerelnek minden típusú kereket, egy autószervizben pedig akár a fékcsere is megoldható. A guminak és pénztárcánknak is kedvezőbb, ha kerékre szerelt abroncsot cserélünk.

Vas Népe

A személyautókra kerülő gumiabroncsoknál háromszázalékos volt a visszaesés Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Javában tart a nyári gumiabroncsok felszerelésének szezonja, ezért a Magyar Gumiabroncs Szövetség pontokba szedte, mire érdemes figyelni szervizválasztáskor.

Először is érdemes egy pillantást vetni a szerviz felszereltségére, színvonalára, a kiszolgálás minőségére, a gépek állapotára és a dolgozók tájékozottságára. Ha laikusként többet tudunk az abroncsokról, mint a műhelyben dolgozók, akkor köszönjünk el.

Egyetlen gumiabroncs-kereskedő és -javító műhely sem foglalkozik kizárólag egyetlen márkával, ha szükséges egy új abroncspár beszerzése, jó helyen járunk. Mivel nincsenek elkötelezve, az autónknak és a vezetési szokásainknak megfelelő gumit fogják ajánlani.

Az ajánlott árat néhány kattintással le tudjuk ellenőrizni valamelyik ár-összehasonlító weboldalon.

A szerviz tisztasága, a szerszámok rendezettsége nem feltétlenül utal az ott folyó munka minőségére: a káosz lehet pusztán látszólagos, a nagy hajtás mellett ennek megszüntetésére csak este jut ideje az ott dolgozóknak. A kisebb gumisoknál előfordul, hogy nincs megfelelő eszközük valamennyi abroncstípus lecseréléséhez. Kérdezzünk rá, hogy van-e megfelelő szerelőgépük, hiszen egy peres és defekttűrő abroncsot vagy egy nagyobb méretű kereket nem minden műhelyben tudnak szerelni. Ha kerékre szerelt téli, illetve nyári szettet cserélgetünk, akkor egyrészt az alacsonyabb szervizdíj miatt olcsóbban megússzuk a tavaszi-őszi váltást, másrészt az abroncsot is kíméljük.

Sok autószerviz is vállal abroncscserét, ráadásul a márkaszerviz-látogatást össze lehet kötni egy másik, aktuális probléma orvoslásával – például a fékbetétek cseréjével, amelyek kopása egyébként is leginkább a kerekek leszerelésekor látszik –, és így máris időt és energiát takarítottunk meg. Van, ahol meg tudják oldani. hogy az éppen nem aktuális abroncsokat a következő szezonig szakszerű körülmények között tárolják, de van, ahol erre nincsenek felkészülve. A szolgáltatás ára is egyedi, sőt van, ahol ingyenes. A legfontosabb, hogy mindig kérjünk időpontot! A tavaszi szezonban, jellemzően április közepén mindenki egyszerre akarja elintézni az abroncscserét. Sorban állni senki sem szeret, és az most, a koronavírus-járvány idején különösen kerülendő. A gumisok is örülnek, ha tervezhető a napjuk, és nekünk sem kell bosszankodni amiatt, hogy nem tudjuk betartani az ajánlott védőtávolságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!