Lóerő

2012.05.27. 03:55

Akku, kondi, lendkerék

A takarékos üzemeltetés és a környezetvédelem a két legfőbb érv, ami jelenleg az elektromos autók mellett szól, ugyanakkor az is tény, hogy szélesebb körű elterjedésüket ma még objektív okok hátráltatják.

Zalai Hírlap

A múlt hét végén megyénk két városában is szemügyre vehettük a jövő járműveit. Az Ausztriából indult, három országot érintő E-Via Rally-t az elektromos autókat népszerűsítette. A futamon 18 jármű vett részt, olyanok, amelyeket a tulajdonosaik a hétköznapokon használnak. Többségük külsőre semmiben sem különbözött az utakon futó szériaautóktól.

 

 

– Az elektromos autókat általában a belsőégésű motor helyett újratölthető akkumulátor által működtetett villanymotor hajtja. Akadnak olyanok, amelyek szuperkondenzátorban vagy lendkerékben tárolják az energiát – mutatta be röviden a járművek működési elvét Peter Bauregger, az E-Via Rally moderátora. Hozzátette, üzemmódtól, sebességtől függően ezek a járművek gazdaságosabbak, mint a benzin- vagy dízelhajtású társaik. A másik fontos érv az elektromos autók mellett a környezetvédelem, a szén-dioxid kibocsátásuk nulla. Peter Bauregger elmondta, a járművek egy feltöltéssel – típustól függően – mintegy 200 kilométer megtételére alkalmasak. Ha a fogyasztásukat átszámítjuk, a városi közlekedésre ajánlott kisautók körülbelül száz kilométert tesznek meg három eurós költséggel.

Az elektromos autókat több magyar pilóta is kipróbálhatta.

A lenti Kósa Róbert Nissan típusú személyautót vezetett, a tapasztalatait később kérdésünkre megosztotta velünk. – Élmény volt, könnyen kezelhető, és a vezetést tekintve nincs sok különbség az elektromos és a hagyományos üzemű kocsik között – foglalta össze röviden. – Először azt kell megszokni, hogy az autónak szinte egyáltalán nincs hangja. Két üzemmódjuk van, a drive, amikor dinamikus mozgásra képesek, a Nissan 145 kilométer/ órát is elérhet, de ilyenkor sok energiát fogyaszt, a megtehető távolság csökken. Az eco üzemmód jóval gazdaságosabb, ráadásul 10–15 kilométer megtétele után alacsonyabb sebességenergiát is tud visszatermelni. A vezetési stílusra érdemes figyelni, ezt kijelző segíti, mutatja a fogyasztást, s hány kilométerre van energia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!