Lóerő

2012.06.22. 09:25

Az autós ob népes mezőnnyel látogatott el a Pannónia-ringre

Ostffyasszonyfa - A Bernis Kupáért zajló Duna Autó autós gyorsasági országos bajnokság Pannónia- ringen rendezett futamain látványosságban és nagy csatákban nem volt hiány.

Vastag Nándor

Az elmúlt hétvégén autósok vettek birtokba az Ostffyaszszonyfa melletti Pannónia-ringet. Mivel nemcsak a magyar, hanem más országok bajnokságainak értékelésébe is beleszámítottak a futamok, így a cseh, lengyel, szlovén, szlovák, osztrák és német résztvevőknek köszönhetően közel 150 fős mezőny gyűlt össze.

A boxokban, valamint a pálya belső udvarának „csurig” megtelt sorai között érdemes volt végigsétálni, ugyanis rengeteg autószépségben lehetett gyönyörködni. A versenyek sem hagytak kivetnivalót, látványos előzésekben, kicsúszásokban nem volt hiány.

A Formula kategóriában a hazai pilóták voltak a legjobbak, először Fekete Krisztián (Tatuus NT Formula Renault), másodszor Kőszegi Tamás (Dallara NSL 302) nyert meggyőző fölénnyel. A kistúra kategóriában (-2000 kcm) mindkétszer a cseh Marek Fried (Lotus Exige) győzött, legjobb magyarként Gáspár Csaba (Alfa Romeó 156) a dobogó második, illetve harmadik fokára állhatott fel. A SEAT Leon Kupában Nagy Norbert, a Suzuki Swift Kupában Farkas Roland duplázott. A Porsche Kupában az első sikert a német Florian Scholze szerezte meg, de utána Walter Csabát – aki először harmadik volt – intette le győztesként a kockás zászló. A Lotus Kupában a cseh Josef Záruba és az osztrák Markus Nikowitsch nyert, Vizin Tamás harmadikként, majd negyedikként zárt.

A legnagyobb izgalmakat a nagytúra kategória tartogatta, ahol villámgyors és bivalyerős versenygépek rótták a köröket. A +3500 kcmben az első futamon a pole pozícióból rajtolt cseh Antonin Herbeck (Pagani Zonda) rosszul kapta el a startot, viszszaesett a középmezőnybe, de utána úgy ment át ellenfelein, mint kés a vajon. A másodikon a vitathatatlanul leggyorsabb autóval rendelkező Herbeck kiesett, így a győzelmet a cseh Dennis Waszek (Ferrari 430) szerezte meg. A -3500 kcmben a cseh Martin Matzke (BMW M3 E36) tarolt, míg a mezőny egyetlen magyarja, Walterné Dancsó Adrienn (BMW M3 E36) kilencedik illetve nyolcadik lett.

Az ob záró „száma” az endurance, vagyis a hosszú távú verseny volt boxkiállással és pilótacserével megspékelve. Az első hely hatalmas küzdelemben dőlt el, két óra és 59 kör elteltével a cseh páros, senior és junior Richard Chlad (Ferrari F430 GT2) mindössze nyolc másodperccel előzte meg a Herbeck, Jakub Kubas (Pagani Zonda) duót.

Összetettben Vizin és Major Benedek (Loti Exige) nyolcadik lett.

Az enduranceben indult volna a szombathelyi Kiss Norbert is Budaházi Gáborral közösen. A Mini Cooper Challenge R56-ban azonban tönkrement a turbó ezért nem vehettek részt a versenyen.


Kiss Norbert ismét kamionban

Kiss Norbert a hétvégén a kamionos Európa-bajnokság negyedik helyszínén, a franciaországi Nogaróban száguld. A szombathelyi pilóta és csapata, a Frankie OXXO Truck Racing Team két héttel ezelőtt Spanyolországban kezdte meg az idei szezont. A pontszerzés összejött, ám a futamokon több probléma is felmerült, melyeknek csak egy részét sikerült megoldaniuk. Norbi szerint nagy előrelépésre nem számítanak, de újabb pontszerzésben azért bizakodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!