Tanulmány

2020.10.31. 07:00

Az év első felében drasztikusan csökkent a szén-dioxid-kibocsátás

A szén-dioxid-kibocsátás páratlan mértékű csökkenését mérték 2020 első felében, nagyobbat, mint a 2008-as pénzügyi válság, az 1979-es kőolajválság, sőt a második világháború idején.

MTI

Az enyhítések után ismét növekedett a CO2-szint

Fotó: MW-archívum

Egy nemzetközi kutatócsoport által összegyűjtött adatok szerint 8,8 százalékkal, 1551 millió tonnával volt kevesebb – a szén-dioxid-kibocsátás 2020 első hat hónapjában 2019 azonos időszakához képest.

Áprilisban, a járvány első hullámának csúcspontján, amikor a legtöbb országban szinte leállt az élet, a gazdaság egy része, a kibocsátás 16,9 százalékkal csökkent.

A Nature Communication című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megmutatta, hogy a világgazdaság mely ágazatai voltak érintettek. A legnagyobb kibocsátáscsökkentést a szárazföldi közlekedésben figyelték meg. Főként azért, mert az otthoni távmunka miatt világszerte 40 százalékkal csökkent a közlekedés CO2-kibocsátása. Ezzel szemben az energiatermelés, az iparágak kevésbé járultak hozzá a csökkenéshez: előbbi 22, utóbbi 17 százalékkal.

Érdekesség, hogy még a lakóházak esetében is láttunk egy kicsiny, háromszázalékos csökkenést, mivel igen meleg volt a tél az északi féltekén, és az otthon maradt emberek többségénél csökkent a fűtőanyag-felhasználás a járványügyi korlátozások idején.

Az enyhítések után ismét növekedett a CO2-szint Fotó: MW-archívum

A kutatók adataikat számtalan forrásból merítették: így azokat a többi között 31 ország energiatermelésének óránkénti adatbázisára, több mint 400 város napi gépjármű-közlekedésére, a globális utasszállító légi közlekedésre, 62 ország napi ipari termelésére, több mint 200 országban az épületek energiafelhasználására alapozták.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a korlátozások enyhítése nyomán ismét növekedett a kibocsátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!