lóerő

2018.07.19. 07:00

Az őzek násza okozhat gondot a sofőröknek

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mert a párzási időszakban gyakran az utakra tévednek az őzek.

MTI,Kelemen Attila

A szervezet közleményében kiemelte: az őz a legelterjedtebb nagyvadfaj Magyarországon, egyedszámát mintegy 360 ezerre becsülik, az ország egész területén előfordul. Az országban évente elütött 5000-6000 nagyvadból több mint 4000 őz, a balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik. Ilyenkor mindenhol felbukkanhatnak, nem kizárólag a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott szakaszon.

De mit tegyünk, ha vezetés közben azt tapasztaljuk, hogy őz szalad át előttünk az úton? Egyrészt számítsunk arra, hogy egy, esetleg több másik követi. Éppen ezért elengedhetetlen a lassítás, ajánlatos dudálni is. Ha közvetlenül elénk ugrik egy őz, akkor csak egyet tehetünk: vészfékezzünk! Viszont soha ne rántsuk félre a kormányt, mert úgy nagyobb balesetet idézhetünk elő. Megelőzésképpen szükséges a követési távolság betartása, illetve a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott útszakaszokon a még körültekintőbb vezetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!