Reményt keltő szeptember

2020.11.01. 07:00

Egy év után most nőtt először az új autók eladása az EU-ban

KÖRKÉP Idén először szeptemberben emelkedett a forgalomba helyezett új személyautók száma az Európai Unióban. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállamában 933 ezer 987 személygépjárművet helyeztek forgalomba szeptemberben, 3,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

MTI

Szeptember hozta meg a fordulatot az EU-ban?

Fotó: MW-archívum

A négy legnagyobb piac közül Olaszországban növekedett legnagyobb mértékben, 9,5 százalékkal a forgalomba helyezett személyautók száma. Németországban 8,4 százalékos emelkedést mértek, Spanyolországban viszont 13,5 százalékos, Franciaországban pedig 3 százalékos volt a csökkenés.

Az év első kilenc hónapját tekintve azonban súlyos a helyzet: alig több mint hétmillió új autó került az utakra, 28,8 százalékkal, majdnem 2,9 millióval kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. Németországban 25,5 százalékkal, Franciaországban 28,9 százalékkal, Olaszországban 34,2 százalékkal, Spanyolországban pedig 38,3 százalékkal csökkentek az eladások január–szeptemberben.

Az EU-ban legutóbb tavaly augusztusban mértek emelkedést, 31,2 százalékosat, azóta minden egyes hónapban visszaesés történt. A tavalyi utolsó négy hónapban és az idei év elején az új, sokkal szigorúbb emissziómérési eljárás (WLTP) bevezetésének tulajdonították a forgalomba helyezett új autók számának csökkenését, utána viszont az egész világot letaroló koronavírus-járvány bénította meg az autógyártást és -kereskedést. A legsúlyosabb hónapban, áprilisban több mint 75 százalékkal kevesebb új autó gördült ki a szalonokból.

Szeptember hozta meg a fordulatot az EU-ban?
Fotó: MW-archívum

Az Európai Unió 27 tagállamában, az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc), valamint Nagy-Britanniában szeptemberben 1,1 százalékkal több autót adtak el, mint egy évvel korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!