Lóerő

2014.03.06. 07:47

Egyre élénkebb az autópiac

A Központi Statisztikai Hivatal kiadványa révilágít, hogy tavaly az utolsó negyedévben ismét 3 millió fölé emelkedett a forgalomban lévő személygépkocsik száma. Emelkedett az új autók értékesítése is. Lehet, hogy lassan kilábalunk a válságból?

Kelemen Attila

2013. december 31-én a közúti gépjárművek állománya 3,7 millió darab volt, ebből a személygépkocsik száma 3 millió. Tavaly év végén a hazánkban forgalomban lévő személygépkocsik száma 2 százalékkal volt magasabb 2012 végéhez viszonyítva.

Az elmúlt év alatt a többi gépjármű-fajta száma is emelkedett, az autóbuszok másfél, a motorkerékpárok négy, a tehergépkocsik egy, a vontatók hét százalékkal. Tovább nőtt a gépjárművek átlagos kora (0,6 évvel, 13,1 évre), amelyen belül a személygépkocsiké 13,0 (+0,5), az autóbuszoké 14,7 (+0,2), a tehergépkocsiké 12,2 (+0,5), a vontatóké 8,0 (+0,1) év volt 2013 végén.

2013 IV. negyedévében az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma közel 36 ezer volt. Ez a bázisidőszaki adathoz képest 26 százalékkal több, de csak 95 százaléka a 2008-as a válságot megelőző utolsó év azonos időszaki mennyiségének. A Volkswagen, az Opel és a Ford márkák együttesen az elsőként forgalomba helyezett személygépjárművek harmadát tették ki. Az első alkalommal regisztrált autók 55 százaléka volt használt, míg ez a mutató 2008 azonos időszakában mindössze 14 százalék volt.

A grafikonban szereplő két adatsor egyértelmű értelmezése érdekében íme egy kis jelmagyarázat. Az első alkalommal forgalomba helyezett és az új közúti járművek száma nem egy és ugyanaz, ugyanis az előbbibe a külföldről behozott használt autók is beleszámítanak. Újnak az a közúti jármű számít, amelyet a forgalombahelyezés évében, vagy az azt megelőző év során gyártottak.

 

Az év negyedik negyedében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett autóbuszok száma 157, a motorkerékpároké 3, a tehergépkocsiké 40, a vontatóké 88 százalékkal haladta meg a 2012. október decemberit. A motorkerékpárok 77, az autóbuszok 46 százalékát használt, míg a tehergépkocsik 64 százalékát, a vontatók 82 százalékát új közúti járműként regisztrálták.

A kedvező piaci irány idén is folytatódik. A Datahause adatai szerint januárban ötödével, februárban már közel harmadával nőttek a hazai újautó-eladások. Azaz elmondható, hogy már a két évvel ezelőtti szintet is túllépték. Az előző évi szintet a februári személyautó-kereslet 29,1 százalékkal nőtte túl, így az első két hónap összesített eladása 24,5 százalékkal jelentősebb az előző évinél. Nem csak a személyautók, a kishaszonjárművek piaca is bővült februárban, ott 21,6 százalékos a növekedés.

A személyautók közül az első két hónapban is a Skoda Octavia a legnépszerűbb. Ebből több mint kétszer annyi fogyott idén, mint a kategóriában második helyezett Ford Focusból. A hamadik, illetve a negyedik helyen a Suzuki Swift és a Volkswagen Golf áll. A szabadidő-autóknál a Dacia Duster stabilan visszaszerezte vezető pozícióját a januárban élre került Opel Mokkától. A miniautóknál a Suzuki Splash, a kisautóknál pedig a Suzuki Swift vezeti az eladási listákat. Az egyterűeknél továbbra is az Opel Zafira áll az élen. A középkategória éllovasa a Ford Mondeo, a nagyautóknál pedig a BMW 5-ös vezeti a listát. A sportautó szegmens élén a Volkswagen CC áll, követője a Beetle és a Mercedes-Benz CLS. Ami pedig a luxusautókat illeti: az új Mercedes-Benz S-osztály elsősége egyelőre bevehetetlennek tűnik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!