Lóerő

2015.06.18. 12:40

Elkészült az Elektronikus Levegő- és Zajvédelmi Adattár

Elkészült az Elektronikus Levegő- és Zajvédelmi Adattár (ELZA), mivel az EU pontos adatokat kér a levegő- és zajszennyezésről.

A begyűjtött adatok alkalmasak arra, hogy kimutassák az úthálózaton a kritikus pontokat, így lehetőséget adnak a beavatkozásra.

A szennyezés pontos meghatározását az is indokolja, hogy az ezredforduló óta háromszorosára nőtt az autópálya-hálózat, és 180-ról 300-ra emelkedett az ezer főre jutó gépjárművek száma.

Egy rendszerben kezeli a zajterhelést és a levegőszennyezést.

Az ELZA-t ismertető írásos anyag szerint ez az első lakossági információs rendszer Magyarországon, amely a közlekedési eredetű környezetterhelésről ad tájékoztatást. Valós létesítmény- és forgalmi adatokat használ fel, és térképen mutatja a forgalom okozta hosszú távú környezeti hatásokat.

Az adattár a döntéshozóknak is segítséget nyújt. Újdonsága, hogy egy rendszerben kezeli a zajterhelést és a levegőszennyezést.

Az ELZA létrehozója a KTI Közlekedéstudományi Intézet, a finanszírozó pedig a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!