Lóerő

2020.10.10. 07:00

F1: a koronavírus-járvány új esélyt adott a jól ismert német pályának

Normál körülmények között elképzelhetetlen lett volna, hogy a soron következő pár évben visszatér az évek óta veszteségesnek számító nürburgringi verseny a száguldó cirkusz naptárába. Ám a koronavírus-járvány új esélyt adott a német pályának.

Kelemen Attila

Legutóbb 2013-ban járt az F1 a Nürburgringen

Fotó: MW-archívum

A 2010-es évek első felében a Forma–1 magas rendezési díjai és a gazdasági világválság miatt két német versenypálya úgy határozott, hogy éves váltakozással rendezik meg a Német GP-t. Ám a Hocken­heim–Nürburgring rotáció csakhamar befuccsolt, ugyanis az utóbbi ring fizetésképtelenné vált.

Így nem volt csoda, hogy az akkori F1-es ügyvezető Bernie Ecclestone nem hosszabbította meg a versenyrendezési jogot. Hockenheim még versenyben maradt, ám annak a versenynek a szervezése is nehézségekbe ütközött.

Legutóbb 2013-ban járt az F1 a Nürburgringen
Fotó: MW-archívum

Egészen az idei szezonig, amikor is a koronavírus-járvány arra kényszerítette az F1 új ügyvezetését, hogy minél több futamot szervezzen Európában; akár a parkolópályára kényszerített versenypályákon is. Így került újra képbe Nürburgring, ahol ezúttal nem Német GP vagy Európa GP néven rendeznek versenyt, hanem Eifel Nagydíj néven.

A tartományról elnevezett viadalt azon a legendás helyszínen rendezik meg, ahol a hibrid érában még nem rendeztek versenyt. Ám ennek ellenére a pálya vonalvezetése továbbra is rendelkezik a FIA legmagasabb minősítésével, így ilyen szempontból nincs akadálya a futamnak. Legutóbb 2013-ban volt itt verseny: akkor tudott csak hazai környezetben futamot nyerni Sebastian Vettel még a Red Bull-Renault pilótájaként.

A hétvégi Eifel Nagydíj menetrendje (magyar idő szerint) péntek 11 óra: első szabadedzés, 15 óra: második szabadedzés. Szombat 12 óra: harmadik szabadedzés, 15 óra: időmérő edzés. Vasárnap 14 óra 10 perc: futam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!