lóerő

2021.01.17. 07:00

F1: a szezonnyitó változásával az előszezoni teszt is módosul

A Forma–1 kedden hivatalosan is megerősítette, hogy a járványügyi intézkedések miatt az Ausztrál és a Kínai Nagydíjat is elhalasztják. Ám azzal, hogy a szezonnyitó március 28- án Bahreinben lesz, a csapatoknak lehetőségük nyílik megvitatni az előszezoni teszt helyét és idejét. Brit lapértesülések szerint sikerült is megegyezniük.

Kelemen Attila

Fotó: Scuderia Ferrari

A Forma–1 tíz aktív csapata még a múlt szezon végén állapodott meg arról, hogy Barcelonában tartják az előszezoni tesztet március 2-a és március 4-e között. Már akkor felmerült lehetőségként, hogy Bahrein legyen a helyszín, ám logisztikailag célszerűbb volt a spanyolországi pálya mellett letenni a voksukat.

Ám azóta nagyot fordult a világ, a szezonnyitó Ausztrál GP promoterei jelezték, hogy a helyi járványügyi eljárásaik miatt ellehetetlenül a március közepi időpontjuk, helyette halasztást kértek. A Forma–1 irányítói kedden megerősítették a kérelmet, mi több, hivatalosan bejelentették, hogy novemberben rendezik meg a márciusra tervezett Ausztrál GP-t. Ezzel az is megerősítést nyert, hogy az idénynyitó március 28-án lesz Bahreinben. Ebből pedig az következik, hogy logisztikailag már nem a barcelonai, hanem a szahíri pályán előnyösebb megtartani az előszezoni tesztet. Erre a csapatok már készültek, és korábban jelezték, hogy a helyszínváltoztatásnak nem látják akadályát. Ám az időpont kiválasztásában már adódtak nézeteltérések. Brit lapértesülések szerint a héten ezen a téren is sikerült egyezségre jutniuk. Eleinte úgy tűnt, hogy tíz nappal a Bahreini Nagydíj kezdete előtt fogják lezárni a tesztet, ám a McLaren nehezményezte a túl késői időpontot.

Indoklásukban az szerepelt, hogy nem lesz elég idejük a motorváltásuk kapcsán fölmerülő problémák orvoslására a szezonnyitóig. Végül kompromisszumos megoldásként a március 12-e és 14-e közötti időpontot választották, azaz két héttel a Bah reini Nagydíj előtt róják majd a köröket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!