Lóerő

2011.07.14. 13:30

Ford GT, T-34-es tank, merevkasztnis Velorex és vadászgépek - Bad Ischl-i múzeumtúra

Különleges légijárművek, felújított tűzoltóautók, különféle harcászati eszközök a kétéltűtől a lövészárokásó teherautóig, Ford GT, T34 tank, s még sorolhatnánk a múzeum gyűjteményét alkotó egzotikumokat.

Vas Népe

Amikor országunk vagy épp Európa egy távolabbi szegletébe készülünk, érdemes megnézni, hogy milyen látnivalókra számíthatunk útközben, így nem döbbenünk rá a későbbiek során, hogy mi minden mellett autózunk el egy-egy ilyen utazás során. Persze nem lehet minden város minden szegletét megnézni, viszont ajánlanánk egy múzeumot és egy belvárosi sétát Bad Ischl-ben, amely mellett az elmúlt hétvégén majdnem elautóztunk.

Bad Ischl hangulatos fürdőváros, amely számos látnivalót rejt, mint például Brahms, Lehár Ferenc vagy Johan Strauß villáját, illetve múzeumokat, vagy Sissi egykori teaházát is. A Felső-Ausztriai városkát kettészeli a kristálytiszta Traun folyó, melynek partján sétálgatva érdemes keresni egy-egy hangulatos kávézót és leülni egy csésze feketére.

Közlekedési múzeumért rajongóknak és arrafelé utazóknak javallt, hogy megálljanak egy fél órára Bad Ischl mellett a Fahrzeug-Technik-Luftfahrt Múzeumnál egy tárlatvizslatásra, amely áprilistól októberig várja a látogatókat. A múzeumban számos olyan "eszközt" láthatunk (legyen az harcászati vagy közlekedési), amiért megéri betérni. Az amerikai kétéltűtől kezdve a különféle hótoló, rakétaindító és árokásó monstrumok mellett egy T-34-es tankot is láthatunk élőben.

Persze nem csak a hat és nyolckerekű, avagy lánctalpas járgányoknak van itt létjogosultsága, hanem a kétkerekűeknek is, egy kisebb motoros hadosztály fogad bennünket a múzeum egyik szegletében, amelyben még egy Pannóniát is láttunk. A sokaknak ismerős MZ motorkerékpár magyar, katonai megfelelőjével már találkoztunk az évek során, itt is volt matt, sötétzöld vas, katonai felszereltséggel.

A múzeum másik részében négykerekűek tábora sorakozik, van itt Adler Junior, Jaguar, Ford GT, Trabant és Velorex is. A részben vagy teljes egészében felujított autókat élmény jobban szemügyre venni, a Ford GT40-es kuriózum, a Trabi csillogó állapota pedig eszünkbe juttatja kölyökkorunkat, amikor a nagyfater garázsába lépve a majd három év várakozás után megérkezett Trabit vizsgálgatta a család.

A felujított tűzoltóautókért általában nem őrülnénk meg, de az egykori lánglovagok ezen gépcsodái közt rengeteg díszes, korában ötletes funkciókkal felvértezett szert láthatunk. Hirtelen tűzoltók szeretnénk lenni, de meggondoljuk magunkat és inkább kommandósnak állnánk, akkor is jut itt látnivaló, méghozzá egy léghajtású, búvárok számára kiképzett vízalatti jármű.

Aki inkább a motorok (mint erőforrások) iránt érdeklődik, láthat pár varienst. A gigászi, motorból kettő is van, 4000 lóerős dízelmotorok, 5450 kilogramm súllyal egy hajónak biztosított erőforrást. Mellette pedig egy sugárhajtóművet is megnézhetünk.

A múzeum udvarán pár vadászgép parkol, illetve egy darabokban lévő hajó, de a bokrok közt több gép is megbújik, idővel talán körbejárhatók lesznek, mint azt egy jövőbeli tervezet is mutatja képekben az épület oldalán.

Visszatérvén még egy pillanatra a múzeumba: egymás mellett parkol egy Csajka és egy Lincoln, a Lincoln jóval alacsonyabb orosz társánál és modernebb is, de ezt most ne boncolgassuk. Hosszúságuk szinte centire megegyezik, s mindkettő egy benzinfaló, másnéven benzintemető, de akkoriban ez úgysem számított.

Mint ahogy száz szónak, a különféle járművek és eszközöknek is egy a vége, ez utóbbiak esetében az, hogy kiállítási darabként végzik egy múzeumban, amit érdemes megnézni, ha elautózunk Bad Ischl mellett...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!