Debütál a sprintkvalifikáció

2021.07.17. 07:00

Formula-1: A Brit GP lesz az első, ahol a rajtrácsot nem az időmérőn döntik el

A hétvégén az idei 10. nagydíjához érkezik a Formula–1-es gyorsasági autós-világbajnokság. Bőven lesz újdonság a Brit Nagydíjon, és vélhetőleg mind az izgalmakat fogják fokozni.

Kelemen Attila

26 March 2021, Bahrain, Sakhir: Motorsport: Formula 1 World Championship, Bahrain Grand Prix, 2nd Free Practice. German driver Mick Schumacher of the Haas F1 Team on track. Photo: Hasan Bratic/dpa (Photo by Hasan Bratic / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: Hasan Bratic

Jócskán ráfért az elmúlt két hétben a csapatokra és a pilótákra egyaránt a pihenés, hiszen azt megelőzően három héten át minden hétvégén rajthoz kellett állniuk. Így a gárdáknak volt is alkalmuk rendezni soraikat, hogy nagyobb erőbedobással lendülhessenek neki a folytatásnak.

Ez elsősorban a Mercedesre fért rá, ugyanis az elmúlt öt futamon olyat produkáltak, mint az elmúlt hét és fél évben soha: nyeretlenségi sorozatot. Aminek az lett a végeredménye, hogy az egyéni bajnokságban Max Verstappen nemhogy megelőzte az addig éllovas Lewis Hamiltont, hanem 32 pontosra növelte előnyét. A konstruktőri tabellán a Mercedes 44 egységgel marad el a Red Bull-Hondától.

Az elmúlt hetek Red Bull-fölényét követően Verstappen magabiztos pontelőnnyel várhatja a folytatást
Grafika: Kelemen Attila

Mondhatni, a május eleji Spanyol Nagydíj óta nagyot változott a világ, ám még nincs minden kőbe vésve, hiszen a bajnokság felénél sem tartunk. Ráadásul a Mercedes az elmúlt hetek nyilatkozataival ellentétben a most hétvégén sorra kerülő brit futamra jelentős fejlesztési csomaggal készül. Nemcsak azt várják az izgalmasnak titulált újításoktól, hogy ledolgozzák egyenesbeli tempóhátrányukat Vers tappenékkel szemben, hanem a jövőben akár a maguk javára is tudják fordítani a bajnokság alakulását. Akárhogy is lesz, az izgalmakért szükség is van erre, hiszen vélhetőleg augusztustól mind a két bajnokaspiráns alakulat átcsoportosítja a teljes erőforrását a jövő évi autó fejlesztésére. Márpedig ha nem lesz addig kiegyenlített az erőviszony, akkor kijelenthetjük, hogy a bajnoki küzdelem idejekorán eldőlhet.

Nemcsak Hamiltonék, hanem a Formula–1 szervezői is újdonsággal készülnek a hétvégén. Tudniillik a Brit Nagydíj hétvégéjén debütál a sprintkvalifikáció, ami az eddigi szombati időmérő edzéstől veszi el a jogot, ami meghatározza a vasárnapi futam rajtrácsát. A sportág gumiabroncs- beszállítója, a Pirelli is a hétvégére időzíti az új, szerkezetileg megerősített gumijainak bevetését versenykörülmények között. Ezeket a csapatok a két héttel ezelőtti Osztrák Nagydíj hétvégéjén már tesztelték, és mind áldásukat adták a régi abroncsok lecserélésére.

És ha már az újdonságoknál tartunk, akkor nem lehet elmenni Lewis Hamilton szerződéshosszabbítása mellett sem. A brit pilóta két évvel hosszabbította meg szerződését a csapatával, így már teljes mértékben csak a versenyzésre összpontosíthat. Ráadásul teheti ezt a fanatikus hazai közönsége előtt.

A hétvégi Brit Nagydíj menetrendje (magyar idő szerint): Szombat, 13.00: második szabadedzés, 17.30: sprintfutam (sprintkvalifikáció). Vasárnap, 16.00: a futam rajtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!