múltidéző

2018.02.17. 13:00

Hány éve történt?

215 éve, 1803-ban, Győrött született Hieronymi Ottó Ferenc mérnök, az első magyar vasútvonal tervezője.

VN

Enzo Ferrari itt még Alfa Romeóval Fotó: grandprixhistory.org

Ő tervezte és építette az első magyar vasutat, amely mint lóvontatású vasút 1844-47-ig Pozsonytól Nagyszombatig, majd onnan Szeredig épült. Ezt a vasútszakaszt 1872-ben gőzmozdonyú vasúttá alakították át.

Enzo Ferrari itt még Alfa Romeóval Fotó: grandprixhistory.org

141 éve, 1877-ben született Louis Renault francia autgyáros. Első autóját 1898-ban építette egy módosított De Dion-Bouton-motorral, forradalmi, egységesen csatlakoztatott kardántengellyel és háromfokozatú (plusz rükverc) sebességváltóval, amely a harmadik sebességben közvetlen áttételű volt (ezt az ötletét egy évvel később szabadalmaztatta). A következő negyven évben a saját irányítása alatt tartotta a vállalatot, ezalatt számtalan új találmánya volt, amelyek többsége még manapság is használatban van, mint például a hidraulikus lengéscsillapító, a modern dobfék, a sűrített üzemanyaggyújtás, a turbófeltöltő, és a taxióra.

120 éve, 1898-ban született Enzo Ferrari olasz autókonstruktőr, sportautógyáros. Húszéves korában autóversenyző lett, de már 1938-ban megvált az Alfa Romeo vállalattól, és saját autógyárat alapított. Az 1950-es Grand Prix-n már saját tervezésű autót indított. Azóta páratlan rekordgyőzelmek és sok csalódás követte egymást, de a Ferrari napjainkban az egyik legnépszerűbb autó.

109 éve, 1909-ben elindult az első oldalajtós földalatti New Yorkban.

101 éve, 1917-ben meghalt Lázár L. Pál gépészmérnök, egyetemi tanár. Ő volt az, aki meghonosította a mezőgazdasági géptant mint tantárgyat, és elsőként tanította azt a műegyetemen.

56 éve, 1962-ben az első amerikai asztronauta, John Glenn Föld körüli pályán keringett űrhajójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!