zöldenergia-felhasználás

2020.07.26. 07:00

Hibrid autómodellek gyártása kezdődik Kecskeméten

Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibrid modellek gyártása a Mercedes-gyárban.

Vas Népe

Az új modellek gyártása a magyar járműiparban fontos mérföldkő

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a kizárólag Kecskeméten gyártott hibrid Mercedes-Benz CLA bemutatásakor kedden elmondta: kiemelten fontos, hogy minél több olyan értékteremtő vállalkozás működjön az országban, amely nemzeti érdeket szolgál, magas színvonalú tudást hasznosít és high-tech gyártókapacitásokat hoz létre, valamint gondol a fenntarthatóságra, és óvja a környezetet. A kecskeméti autógyár egyike az olyan stratégiai fontosságú beruházásoknak Magyarországon, amelyre mindez jellemző. Az új modellek gyártása nemcsak az üzem számára, de a magyar járműiparban is fontos mérföldkő, hiszen olyan helyzetben történik, amelyben a világ járműipara nem mindennapi gazdasági kihívás előtt áll – mondta.

Az új modellek gyártása a magyar járműiparban fontos mérföldkő
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Palkovics László emlékeztetett: az autóipar adja a magyar export csaknem negyedét, az éves magyar GDP több mint öt százalékát, a beszállítók és egyéb szolgáltatók pedig további 8–9 százalékot adnak hozzá ehhez. A kecskeméti üzem több mint 4400 munkatársat foglalkoztat, regionálisan és országosan is az egyik legjelentősebb munkáltató.

Reinhard Münster, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezetője kiemelte: az év végére portfóliójukban már öt teljesen elektromos, illetve húsz Plug-in-hibrid modell szerepel majd. Tíz év múlva az eladott személyautók 15 százaléka elektromos, illetve hibrid jármű lesz, és kevesebb mint húsz év múlva sikerül egy szén-dioxid-semleges flottát kialakítaniuk. Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: a kecskeméti gyárnak az elmúlt nyolc évben autónként negyven százalékkal sikerült csökkenteni az energiafelhasználást, a vízfelhasználást harminc százalékkal, a hulladék-újrahasznosítást pedig szinte száz százalékra emelték. Kiemelte, a kecskeméti gyár lépésről lépésre átáll a zöldenergia-felhasználásra, így 2022-től gyakorlatilag szén-dioxid-semleges lesz a működése. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a világjárvány miatt öt hétre le kellett állítaniuk a termelést, de az óvintézkedéseknek köszönhetően áprilisban újra lehetett indítani a gyártást, amely jelenleg két műszakban folyik. Augusztus első hetétől pedig ismét három műszakban zajlik majd a gyártás.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2012. március 30-án indult a termelés. A 800 millió euróból épített gyárban az első modell a B-osztály volt, ezt követte 2013-ban a négyajtós kompakt CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting Brake. A két utóbbi modellt kizárólag itt gyártják a világpiacokra. A termékpalettát 2018 májusa óta az új A-osztály is kiegészíti. 2019 februárjában kezdték meg a CLA Coupé második generációjának gyártását, majd néhány hónappal később, júniusban az új CLA Shooting Brake első sorozatban gyártott példánya is legördült a szalagról. Tavaly októberben pedig megkezdődött a háromféle Mercedes-AMG Performance gyártása is. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nettó árbevétele 2019-ben 3,7 milliárd euró volt, ez 2,7 százalékos növekedés 2018-hoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!