Lóerő

2016.01.26. 15:28

Jaguárt két Trabant áráért - Különleges vasi autóhirdetések nyomába eredtünk

Egy Jaguárhoz olcsóbban hozzájuthat, mint két Trabanthoz, és egy kisebb lakás árát is elkérik egy nyolcéves autóért. Különleges autóhirdetések nyomába eredtünk.

Budai Dávid

A használtautó-piac szereplői olyan szubkultúrában élnek, amely egyszerű földi halandó számára fölfoghatatlan. Éppen ezért, aki autóvásárlásra adja a fejét, már eleve gyanakszik, és azt fürkészi, mennyi lehet az igazság az elhangzottakból. Az orvos házaspár garázsban tartott vasárnapi autója típusú hirdetések mára már eltűntek a piacról, a nemdohányzó hölgytulaj viszont továbbra is népszerű. Azért az egy érdekes paradoxon, hogy ha használni kell egy autót, azt apura bízzuk, mert ő az, aki tud vezetni, de ha eladásra kerül a sor, jobban járunk, ha csak anyut említjük. Talán a használt autóknál fordul elő egyedül, hogy az eladó eleve azzal indít: az ár alkuképes. Felfoghatatlan szokás. Hiszen hiába létezik olyan vevő, aki simán megadná a meghirdetett árat, már azt is tudja, felesleges annyi pénzzel elindulnia, eleve olcsóbban fogja megkapni. Arról nem beszélve, hogy ilyenkor a vevő még bizalmatlanabb lesz. Miért akarja eladni annyira? Rejteget valamit?

A használtautó-piac első ránézésre a széplelkűek terepe. Talán nincs még egy olyan szegmense a kereskedelemnek, ahol külön szótárt lehet írni az eufemizmussal átszőtt szavak és kifejezések valódi jelentéséről. Aki látott már élőben autót, amit éppen nem a szalonból hoztak ki, az tudhatja, hogy törődést igényel, ez valójában azt jelenti, hogy semmi nem működik rajta. Az egyedi modell egyet jelent azzal, hogy nincs hozzá alkatrész, az első tulajdonostól megjegyzés pedig sokszor a papírok teljes hiányával egyenértékű. Nem sok mindent jelent, de valamiért előszeretettel használják a korának megfelelő állapotot. Ezenkívül gyakoriak még a garantált kilométer, a nemdohányzó és a kihasználatlanság vagy családi okok miatt eladó kifejezések is, amelyek főként arra szolgálnak, hogy még eszünkbe se jusson rákérdezni az eladás okára. Vannak aztán a bohócot reggelizők vicceskedő hirdetései, amelyek általában a sokadik eladási próbálkozást jelentik, meg aztán a kreatívak valóban vicces hirdetései.

Végigböngésztük Vas megye használtautó-hirdetéseit. Különleges, vicces, de leginkább különlegesen vicces hirdetésekre vadásztunk. Utóbbi kategóriában nem találtunk egyet sem, de érdekességekből így sem volt hiány. Kezdjük mindjárt a csúcs közelében. Ha akarunk, vehetünk nyolc és fél éves autót hét és fél millióért.

Bár nem kocsi, legalább annyira érdekes első látásra, hogy egy négyéves, nyolcszemélyes gumicsónakot másfél millióért árulnak. Persze alumínium az alja, és motor is jár hozzá, na de akkor is.

Láttunk 15 éves amerikai kisbuszt csaknem hatmillióért, amelynek a leírásában csupán egy szó szerepel: életérzés. Valószínűleg ugyanezt az érzést élhetjük át abban a muzeális értékű katonai terepjáróban, amelyet tulajdonosa két és félmillióért árul.

Lépjünk egy szinttel feljebb. Vehetünk 73-as Jaguárt 400 ezerért, Trabantot pedig 450 ezerért, igaz, itt ajándékba kapunk még egy Trabit. 700 ezer forintot kérnek egy tűzpiros kabrióért, és ugyanennyiért már hozzájuthatunk egy bíborszínű Pontiac Firebirdhöz. Mindent kaphatunk tehát, nincsenek határok.

Ha eddig azt hitte, hogy autótulajdonosnak lenni még 2016-ban is úri huncutság, akkor téved. Annyi autó van 100 ezer forint alatt, hogy rágcsát kell bekészíteni a végigböngészésükhöz. Persze csodára senki ne számítson, na de azért nem olyan rossz egy lábon elvihető Mazda „123 ezer kilométerrel, porszáraz váltóval szinte Babetta árban” 70 ezerért.

Végezetül jöjjön egy részlet egy hajdan volt vasi hirdetésből, amelyet az internet jótékonyan megőrzött az utókornak. „Opel, ami sosem kop el... haha. Ha ki szeretne tűnni a rengeteg Suzuki és fehér F Astra közül, ne habozzon, vegye meg ezt, ugyanis most rendkívül olcsón lehet az öné ez az egy hatos Magyarországon marha ritka háromajtós szentgotthárdi csoda romlott szalámi kék színben, dohányzó férfitulajtól. Az elmúlt 21 évben több 100-szor volt jégeső Ausztriában, na ez az autó mindegyiknél jelen volt, és az összes jól el is verte. Harcolt az alpesi téli útsózással is, de sajnos itt is gyengének bizonyult, mert rohadtul rohad. Cobra 11-ben minden tömegkarambolban részt vett, de sérülések nélkül úszta meg őket. Motor-váltó-kuplung viszont teszi a dolgát szépen, a maga 160 ezer kilométerével és a kimondhatatlanul sok lóerejével. Full fapad, de legalább nem romlik el benne semmi, nem úgy, mint a francia bagett hazájából érkező förtelmeken. Egynyaras téli gumikkal és osztrák rendezett papírokkal dobta utánam egy labanc paraszt bácsi. Disznószagú wunderbaum és jódlis kazetta ajándék annak, aki nem köt bele semmibe, és beletörődik abba, hogy ez egy fosch. Mangalica, betonkeverő, gillette-penge, pamutzokni és semmilyen csere nem érdekel, vagyis de... Porsche 911, Panamera és hasonló árkategóriájú gépjárműre szó nélkül elcserélem.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!