lóerő

2018.07.11. 17:36

Jégeső, az autósok nyári rémálma – Mi a teendő?

Sok autós azt gondolja, ha nincs a közelben fedett hely, akkor reménytelen esett felvenni a harcot a jégesővel. Nem kell elkeseredni: íme néhány hasznos ötlet, amivel elkerülhetjük a lezúduló jég okozta károkat.

Kelemen Attila

Ha vezetés közben ér minket a jégeső, akkor mihamarabb keressünk fedett helyet, ahol az autónkkal együtt mi is biztonságban lehetünk Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mielőtt hadat üzennénk a fagyos égszakadásnak, nem árt közelebbről megvizsgálnunk az „ellenfelünket”. Mi a jégeső, és mikor árthat igazán? A zivatarban lévő feláramlásokkal esőcseppek jutnak magasabb és egyben jóval hidegebb légrétegekbe, ott megfagynak, majd a zivatar leáramlásával a felszínre hullanak. Ugyan az esetek többségében mielőtt földet érnének, elolvadnak; klasszikus jégesőről akkor beszélünk, ha a jégszemek már nem képesek elolvadni zuhanás közben, és a földre érkező jégdarabok átmérője meghaladja az öt millimétert.

Az autóbeálló nem minden

Garázs, fedett parkoló, mélygarázs. A lista rövid, de csupán ezek nyújtanak maximális védelmet jégeső esetén. Most biztosan sok olvasó felkapja a fejét, hogy az autóbeállót miért nem soroltuk ide. Ugyan a nyári hőségben tökéletes védelmet nyújt a fentről érkező napsugárzás ellen, ám a viharos szél oldalról is nekicsaphatja a jégdarabokat a fedettnek vélt autónknak. Így azoknak sem árt megszívlelni a lentebb felsorolt tanácsokat, akik ilyen építmény alatt tárolják gépkocsijukat. A feladat az, hogy valamilyen módszerrel tompítsuk a magasból érkező jégszemek becsapódását. Ha esővel párosul a jégeső, akkor valamelyest fellélegezhetünk, mivel szárazon nagyobbat tud ütni a szilárd halmazállapotú csapadék.

Védőponyva a legkézenfekvőbb

A legokosabb megoldás az autósboltokban kapható védőponyva. Ha szerencsénk van, válogathatunk is. Érdemes a termékek leírásában elolvasni, hogy a gyártók mely esetben nyilvánítják biztonságosnak terméküket. Hasznos dolog, de az útmutatókban maximális védelemmel nem fogunk találkozni, elvégre a leszakadó ágak, illetve az extrém méretű jégdarabok így is okozhatnak horpadást. A gyártók különösen ügyelnek arra, hogy a szélvédőt, a hátsó ablakot, a tetőt és a motorháztetőt fedő részen vastagabb réteggel lássák el a ponyvát. Általában rugalmas szíjak segítségével rögzíthetjük az autóhoz. Különböző árkategóriákban, más-más méretben kaphatók.

Ha vezetés közben ér minket a jégeső, akkor mihamarabb keressünk fedett helyet, ahol az autónkkal együtt mi is biztonságban lehetünk Fotó: Shutterstock

Leleményesség, szőnyeg és kartondoboz

Ha nem tudunk beszerezni ilyet, akkor jön a B terv, azaz a leleményesség. Nem ritkán találkozunk olyan gépkocsi-tulajdonossal, aki használaton kívüli szőnyeggel takarja le járművét, ha meghallja, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös riasztást adott ki. Ez is hatásos módszer, ám teljes egészében képtelenség vele eltakarni a karosszériát. Nem úgy, mint a nagyobb kartondobozokkal. Ám ha ezeket nem tudjuk kellőképpen rögzíteni, akkor az is előfordulhat, hogy a szél alákap, és éppenséggel az egyszer használatos védőtákolmányunk okoz sérülést az autónk fényezésén.

Ha út közben ér minket az égi „áldás”

És mi van akkor, ha utazás közben ér minket a jégeső? Az elsődleges feladatunk, hogy a körülményekhez képest mihamarabb keressünk fedett helyet. Máskülönben a jeges égi „áldás” kárt tehet az autónkban. Akár olyan mértékben, hogy balesetveszélyessé válik az utastérből való kilátás, tájékozódás. Az ideiglenes menedékünk rendkívüli esetben lehet egy benzinkút vagy akár egy szupermarket rakodótere. Ellenben semmiképpen ne álljunk meg felüljárók és hidak alatt, hiszen ezeken a helyeken akadályozzuk a többi autóst. A fák alá sem érdemes parkolni, ugyanis nemcsak az autónk, hanem a saját épségünket is veszélyeztetjük az esetlegesen leszakadó ágakkal. A legkézenfekvőbb módszer tehát az, ha az autónk csomagterében ott lapul a fent említett ponyva. Így egy kietlen útszakaszon sem érhet minket meglepetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!