Lóerő

2012.11.16. 06:13

Jó tudni! Új biztonsági szabályok

Új biztonsági felszerelésekkel kell ellátni a 2012. november 1-je után engedélyezett autótípusokat.

Vas Népe

Minderre azért volt szükség, hogy az autók megfeleljenek a 2009-ben elfogadott úgynevezett általános biztonsági szabályozásnak.

- Az újonnan engedélyezett típusoknál kötelező lesz minden autóba olyan berendezést beépíteni, amely hang- és fényjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, hogy kösse be a biztonsági övét.

- Ez hang-, illetve fényjelzés akkor sem szűnhet meg, ha az autó elindul.

- Az autók hátsó üléseinek elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy a csomagok egy esetleges ütközéskor berepüljenek az utastérbe.

- Mindemellett a hátsó ülésekbe két ISOFIX rögzítő pontot kell beépíteni, amely a gyerekülések egyszerűbb és biztonságosabb rögzítését teszi lehetővé.

- A november 1-je után engedélyezett típusokba egy olyan kijelzőt is be kell majd építeni, amely a sebességváltás szükségességére figyelmezteti a vezetőt, amivel a bizottság szerint üzemanyag takarítható meg, az autósok vezetési stílusa pedig ezáltal környezetkímélőbb lehet.

- Újfajta matricák figyelmeztetnek majd arra, hogy az első utas ülésére nem szabad a menetiránnyal szemben babahordozót elhelyezni, ha a műszerfal jobb oldalán is van légzsák.

- Kötelező lesz a keréknyomás-figyelő berendezés, amellyel sok defektből fakadó súlyos baleset lesz megelőzhető.

- Cél: 2020-ra az EU-ban bekövetkezett halásos balesetek száma legalább a 2010. évi felére csökkenjen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!