autósport

2021.08.29. 07:00

Mérföldkő lesz a Forma-1 történetében a jővő esztendő

A Forma–1-es csapatok már javában tesztelik a 2022-ben bevezetni kívánt új Pirelli abroncsokat.

Kelemen Attila

Fotó: F1.com

Mint ismert, 2022-től forradalmi változáson esnek át a Forma–1-es autók. A teljesen új koncepció nem csak kinézetre, de a motorborítások alatt is jelentős változásokat eredményez majd. A sportág még júliusban, a Brit Nagydíj hétvégéjén mutatott be egy autómodellt, amelyen szemügyre lehetett venni az új aerodinamikai szabályoknak megfelelő megoldásokat.

De nem csak a kasztnin lelhető fel újítás, hanem a felfüggesztéseken is: a Pirelli a jelenlegi 13-as helyett 18 colos gumikat ad a sportágnak 2022-től. Az új abroncsok előnye az, hogy a kisebb oldalfaluk által vélhetőleg nem lesznek annyira érzékenyek a hőmérsékleti változásokra. Az első kerekek fölé pillantva pedig új légterelőket fedezhetünk fel. Ezek az abroncs fölé magasodó szárnyelemek biztosítják, hogy az autótól el lehessen vezetni a zavaros légáramlatokat. Azaz a jövőben könnyebben tudják majd követni egymást az autók, és hatékonyabban tudnak előzési manőverbe kezdeni.

A Pirelli az idei évad során már számos alkalommal a csapatok rendelkezésére bocsátotta a nagyobb, strapabíróbb abroncsait. Az eddigi tesztek után a pilóták elégedetten nyilatkoztak: hosszabb ideig lehet velük a határon autózni anélkül, hogy azok túlmelegednének. Ráadásul jobban tapadnak a jelenlegi abroncsoknál. Ám Sebastian Vettel legutóbbi meglátása sokatmondó: a nagy kerekek és a felettük lévő légterelők miatt nehezen észrevehetők a kerékvetők, amelyek amolyan referenciapontok a versenyzők számára.

Kiemelt képen: A 2022-es autókon nagyobbak lesznek az abroncsok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!