Kórokozók

2018.06.23. 16:00

Milyen betegséget okozhat a klíma?

A nyári hőségben mi sem természetesebb, mint hogy gyakrabban kapcsoljuk be autónk klímaberendezését. Ám ha nem fordítunk kellő figyelmet a légkondi tisztán tartására, akkor akár nagy árat is fizethetünk a használatáért. Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségeket okozhat a nem megfelelő módon, illetve rendszertelenül ellenőrzött és karbantartott légkondicionáló.

Kelemen Attila

Ha egy forró nyári napon 24 fokra hűtött autóba ülünk, alapos meghűléssel is számolhatunk Fotó: Pixabay

A klímaberendezések alapvető jellemzője, hogy ugyanazt a levegőt forgatják, ami az utastérben van. Ugyan ez jó hír azok számára, akik igencsak szenvednek az allergiát okozó pollenektől (igaz, ettől függetlenül a pollenszűrő is dolgozik), ám a hőcsere friss levegő nélkül történik. Márpedig a zárt rendszer kedvez a baktériumok és gombák elszaporodásának.

Ha egy forró nyári napon 24 fokra hűtött autóba ülünk, alapos meghűléssel is számolhatunk
Fotó: Pixabay

Légiós betegség

A Legionella pneumophila baktérium okozza. Először negyven éve azonosították, amikor tömegmegbetegedések törtek ki az Amerikai Légió tagjai között (innen az elnevezése.) A kórokozó alapvetően tavakban, patakokban fordul elő, ám a légkondicionáló hűtővizében is könnyen elszaporodik. Ugyan emberről emberre nem veszélyes, a vízvezetékeken és a klímaberendezéseken keresztül továbbterjedhet. Konkrétan a fertőzött, porlasztott víz válik a léghűtő berendezések által belélegezhetővé, és a mikroorganizmus a légutakba, tüdőbe jutva okozhat gyulladást. A kórokozó legrosszabb esetben atípusos tüdőgyulladáshoz vezethet. Tünetei között ugyanúgy megtalálható a köhögés, mint a mellkasi fájdalom, izomfájdalom és magas láz. Tüdőbetegek, idősek, dohányzók és legyengült immunrendszerű emberek különösen legyenek óvatosak. Van enyhébb lefolyású változata, az úgynevezett Pontiac-láz, amely közepesen erős influenza tüneteit produkálja. Javaslat: évente legalább kétszer ellenőriztessük és tisztíttassuk az autónk légkondicionálóját.

Gombás fertőzések

A klímák nedves közege táptalaj a gombák számára. Számtalan fajtája létezik, ám a legveszélyesebb az Aspergillus. Ennek spórája a keringetett levegővel nemcsak az orrüregbe, arcüregbe, hanem a tüdőbe is bekerülhet. Az emberi szervezetben elszaporodva pedig komoly fertőzést okozhat. A tünetei hasonlóak a légiósbetegség ismertetőjeleihez, ám a mellkasi fájdalom ebben az esetben erősebb, az arcüregben pedig komolyabb fájdalmat okozhat. A gombás fertőzés bármilyen szervet megtámadhat, egyes esetekben egy kellemetlen bőrfertőzés is lehet a kellemesnek hitt légkondizás következménye. Javaslat: a légkondicionáló karbantartása.

A nátha és a megfázás

A klímáknak alapvetően az a feladatuk, hogy enyhülést adjanak a forró nyári napokon. A kellemes közérzethez nem szükséges a külső hőmérsékletnél 15 fokkal hidegebbre állítani a klímát, az ideális eltérés mínusz 5-6 Celsius-fok körül van. Ha a tomboló kánikulai forróságból egy 24 fokra hűtött autóba ülünk be, akkor annyira megcsaphat minket a „hideg” levegő, hogy az alapos meghűléshez vezethet. Ebben az esetben még baktériumra és ki nem tisztított légbefúvóra sincs szükség, hogy kárát lássuk a légkondicionáló használatának. Javaslat: kerüljük a kinti és a hűtött utastér közötti túlzott hőmérséklet-különbséget.

Ízületi- és izombántalmak

A meghűlés a hirtelen nagy hőmérséklet-különbségből adódhat. Ha pedig hosszabb ideig tartózkodunk a légkondi által hidegre hűtött légtérben, akkor komoly ízületi- vagy izomgyulladást szedhetünk össze. Arról nem is beszélve, ha az áramló hideg levegőt konkrétan magunkra irányítjuk. Ilyen esetben az erek összeszűkülnek, és ezáltal megszűnik a szövetek oxigénellátása. Javaslat: a hűtött levegőt inkább a szélvédőre irányítsuk. Időközben manuálisan is szellőztessük az utasteret. Általában véve pedig nem árt a bőséges folyadékbevitel, a hidratáló krémek használata, és az immunrendszer megelőző erősítése C-vitaminnal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!