Ha küszöbig ér a víz már baj van

2018.09.09. 16:00

Nem tesz jót a járműnek, ha nagy vízfelületen hajtunk át vele

Akinek hibrid vagy elektromos autója van, ajánlott messziről elkerülnie a nagyobb vízátfolyásokat. Ezeknél az autóknál egy komolyabb beázás milliós károkat tud okozni.

Kelemen Attila

Fotó: Shutterstock

Arról már korábban írtunk, hogy hirtelen leszakadó esőben milyen vezetéstechnikai tanácsokat érdemes betartani. Ezúttal arra hívjuk fel a figyelmet, hogy akár komoly károkat is tud okozni az autónkban, ha olyan útszakaszon akarunk áthajtani, amelyet összefüggő vízfelület borít. Az elmúlt napokban jócskán volt alkalmunk heves esőzésbe futni, így nem árt feleleveníteni, mit is kockáztathatunk.

Fotó: Shutterstock

Ha rövid időn belül nagy mennyiségű csapadék esik, akkor előfordulhat, hogy egy-egy jobban megsüllyedt útburkolatot, úthibát vagy nyomvályút képtelenek vagyunk elkerülni. Arról nem beszélve, hogy előfordulhatnak olyan útszakaszok, amelyekről nem tudott olyan sebességgel elfolyni a csapadék, mint amilyen intenzitással esett az eső. Ilyenkor az özönvízszerű „égi áldás” annyira megemelheti a vízszintet, hogy azon áthajtva kárt tehet az autónk alkatrészeiben. A legfontosabb kérdés, hogy milyen magas vízszintnek képesek ellenállni az autónk alkotóelemei.

Amennyiben csak a felni közepéig csapnak fel a „hullámok”, nagy kárról nem beszélhetünk. Igaz, a futómű kenést igénylő részeit (mint például a gömbcsukló, vagy a féltengely) érdemes újra zsíroztatni. Küszöbig ér a víz: Ebben az esetben már joggal aggódhatunk. Az autókat általában nem úgy tervezik, hogy az alulról érkező csapadékot maximálisan kizárják. Több helyen is beáramolhat a víz az utastérbe: nem csupán az ajtótömítéseken vagy a légbeömlő nyílásokon, hanem a pedáloknál is. Ennek elsősorban az autó elektronikája látja kárát. Márpedig az ebből a szempontból veszélyeztetett alkatrészekből egyre több van az újabbnál újabb autókban. Ha víz éri őket, akkor csak a csere segíthet. Ugyan a csatlakozók, az önindító vagy a generátor aztán kiszárítható, de a későbbiekben az oxidációt nem tudjuk kiküszöbölni.

Fotó: Shutterstock

Hibák így utólag is jelentkezhetnek. Akinek pedig hibrid vagy elektromos autója van, ajánlott messziről elkerülnie a nagyobb vízátfolyásokat. Ezeknél az autóknál egy komolyabb beázás milliós károkat tud okozni. Másodsorban a karosszéria is rozsdásodhat, különösen a szőnyeg alatt. És ha már a kárpitnál tartunk: az utastér textíliával borított felületei egyszerűen megbüdösödhetnek. A motorba ne jusson! Az erőforrás gyenge pontja a szívócső. Ugyan vannak olyan járművek (terepjárók), amelyeknek magasabban van a szívási pozíciójuk, ám az autók többsége alulról juttat levegőt a motorhoz. Éppen ezért: ha már behajtottunk a vízzel borított útszakaszra, haladjunk lassan, hogy minél kisebb hullámokat képezzünk. Ha bejut az égéstérbe a csapadék, komoly károkat okoz. Különösképpen akkor, ha jár a motor, ugyanis a levegővel ellentétben a vizet nem képes összenyomni.

Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!