autókereskedelem

2021.04.11. 07:00

Több autó érkezett hazánkba idén a tavalyi első negyedévhez képest

Az idén márciusban hat százalékkal kevesebb új személy­autót helyeztek forgalomba a tavaly márciusinál, az elmaradás tavalyhoz képest hónapról hónapra csökken – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

MTI

Használt autók piaca Fotó: Kallus György

Fotó: MW-archívum

A Datahouse adataira hivatkozva azt írták, hogy Magyarországon idén márciusban a tavaly márciusinál 8 százalékkal több, 12 434 új személygépjárművet helyeztek forgalomba, azonban a forgalomba helyezést követő 6 hónapon belüli kivonásokat figyelembe véve mindössze 8990 darabbal bővült a piac, így már elmarad a tavalyitól.

A különbség oka az, hogy reexport miatt, vagy egyéb okból az autók nem jutnak el a belföldi végfelhasználókhoz. Az eltérés jelentős, és nincs jó hatással a belföldi autó­park összetételére – jegyezték meg. Az első negyedévre számolva hasonlóan kis mértékű, 30 százalék körüli a különbség. Januárban, februárban, márciusban összesen 32 194 személygépjárművet, a kivonások után 22 497 személygépjárművet helyeztek forgalomba, ami 2 százalékos, illetve 16 százalékos visszaesés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az értékesítést a benzines autók uralják. A tisztán elektromos autók száma mindössze 562-vel, a plug-in-hibridek száma 1412-vel nőtt. Az egyesület szerint ezek növekedési üteme egyelőre jelentősen elmarad a várakozásoktól.

A használt autók behozatala továbbra is meghaladja az újakét. Az első negyedévben 32 893 darab jött az országba.

Az MGE arra számít, hogy idén 140 ezer új személygépkocsi állhat forgalomba, ami 10 százalékos növekedés lenne 2020-hoz képest.

Kiemelt képünkön: Idén 140 ezer új személyautó állhat forgalomba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!