autósport

2021.04.10. 07:00

Tóth László Spielbergben teljesítette első Forma–3-as tesztjét

A hétvégén hivatalosan is megkezdődött a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által szervezett Formula–3-as gyorsaságiautós-világbajnokság 2021-es szezonja. Az előszezon első kétnapos tesztjét Spielbergben, a Red Bull Ringen tartották. A mezőnyben pedig már ott volt az a Tóth László is, akinek a szerződését március 24-én jelentették be: a Campos Racing színeiben fog versenyezni.

Kelemen Attila

Tóth László a 20-as rajtszámú Campos Racing volánja mögött az első kétnapos teszten, a Red Bull Ringen

Fotó: Campos Racing

Már csak azért is figyelemre méltó a magyar fiatal versenyző jelenléte, mivel a Forma–3 köztudottan a Formula–1 második számú utánpótlásának számít a Forma–2 után. Ráadásul – ha a pandémia nem szól közbe – akkor az F3-asok versenyeit hét F1-es nagydíj hétvégéjén rendezik idén a királykategória betétfutamaiként. Azaz, aki ott lesz a mezőnyben, annak a tehetsége és rátermettsége könnyen szóbeszéd lehet a paddockban, és könnyen utat törhet magának a felsőbb kategóriákba.

Hasonló módon figyeltek fel Tóth László gyorsaságára a jelenlegi csapatánál, a Campos Racingnél is, hiszen 2019 novemberében a FIA által megrendezett első Motorsport Játékok elnevezésű „autósport olimpián” a Formula–4-es kategóriában remekelt a fiatal tehetség. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség által benevezett pilóta a Róma mellett található Vallelunga versenypályán mindkét futamon lehetőséget kapott, és előbb a negyedik, majd a hetedik helyet szerezte meg a 19 fős mezőnyben. Ráadásul ezzel Tóth a hatfős magyar küldöttség legeredményesebb pilótája lett.

Tóth László a 20-as rajtszámú Campos Racing volánja mögött az első kétnapos teszten, a Red Bull Ringen
Fotó: Campos Racing

Az autóversenyzést 2013 óta művelő pilóta tavaly a Formula Renault Európa-kupában szerepelt, ahol a húsz versenyből háromszor végzett pontszerző helyen, és csupán egyszer nem tudta befejezni a versenyét. Talán éppen a megbízhatósága is sokat nyomott a latba, amikor az idény végén több F3-as teszten is részt vehetett, és ezeket követően a Campos Racing leigazolta az idei évre a FIA Formula–3-as bajnokságra.

A hétvégén pedig az első hivatalos tesztjét is teljesíthette Tóth László az új csapatával, felemás érzésekkel. Az első kétnapos előszezoni teszt nyitónapján technikai hiba hátráltatta, és a 30 fős mezőnyből délelőtt a 29., délután pedig a 30. helyen végzett. Becsületére legyen mondva, hogy a hiba előtt tudta tartani a lépést a csapattársaival: az olasz Lorenzo Colombótól csak 13 ezreddel, a belga Amaury Cordeeltől pedig három tizeddel maradt csak el.

A teszt második napján már értékesebb munkát végezhetett a magyar versenyző: délelőtt és délután is a 26. helyen zárt a tabellán, miközben rengeteg kört pakolt az autójába. A következő alkalom április 21–-22-én, a második kétnapos teszten, Barcelonában lesz, amikor újra autóba ülhet.

A szezon május elején, ugyanitt, Barcelonában startol majd. Minden versenyhétvégén három futamot rendeznek az F3-asoknak, a szezon így 21 viadalból áll majd.

A magyar versenyzők közül legutóbb Kiss Pál Tamás jutott el az F3-as kategóriáig (GP3), előtte pedig az egyetlen magyar F1-es pilóta, Baumgartner Zsolt szerepelt ebben a géposztályban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!