Lóerő

2013.07.18. 13:06

Williams: kiéhezve a sikerre

Hungaroring - Az eddigi Magyar Nagydíj nyerteseket figyelembe véve a nagy múltú Williams istálló mondhatja magát a második legeredményesebb F1-es csapatnak.

Vámosi Péter

Már csak ezért is szomorú látni, hogy idei versenyzőpárosuk, a venezuelai Pastor Maldonado és a finn Valtteri Bottas idén eddig egy pontot sem tudott eddig összegyűjteni. Ez a csúfság legutóbb 1977-ben fordult elő Frank Williams alakulatával.

A Magyar GP első győzelmeit még Nelson Piquet szerezte 1986-ban és 1987-ben, A brazil, ha kellett driftelve is de megakadályozta ősi nagy riválisát, a Lotusszal vitézkedő Ayrton Sennát, aki kis túlzással utána szinte évekig kibérelte magának a Hungaroring pódiumának legfelső fokát. Ebbe az idillbe rondított bele 1990-ben Thierry Boutsen, és tartotta maga mögött a háromszoros világbajnokot.

Első győzelmét szerezte nálunk Damon Hill is a Williams színeiben, éppen húsz éve. A brit nagyon kedvelte a magyar pályát, hiszen a sikerét 1995-ben megismételte. Mi több, 1997-ben is közel állt ahhoz, hogy a jelentősen gyengébb Arrows-zal is diadalmaskodjon. Ha akkor egy körrel kevesebb lett volna a verseny, nyerhetett is volna, de ahogy azt anno a tv-kommentátor is megmondta: eltűnt végül és második lett Jacques Villeneuve mögött, A kanadai pilóta sikere a Williams sikere is volt egyben. Villeneuve egy évvel korábbi sikerét ismételte meg a mogyoródi pályán.

Ezek voltak a legendás brit istálló legszebb évei, és mint látható: nálunk is részük volt a sikerben. Ám gyakorlatilag több mint tizenöt éve nem koronázta munkásságukat siker a Hungaroringen. Hogy mire lesznek képesek az idei futamon, egy hét múlva kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!