Október elsejétől csak az új színkombinációban adják ki

2020.08.29. 07:00

Zöldkártya ezentúl feketén-fehéren

Már fekete-fehérben is kiadható a zöldkártya, október 1-től pedig már csak így fogják kiadni azt, mindez egy nemzetközi megállapodás eredménye, amely az egyszerűsítést szolgálja.

Vas Népe

Néhány hétig még zöld is lehet az okmány, aztán színt vált

Fotó: Illusztráció: Unger Tamás

Hatályba lépett az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely a jövőben lehetővé teszi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártya fekete-fehér alapon történő kibocsátását – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). A Magyarországon megkötött kgfb-szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra, Andorrára, Szerbiára és azokra az országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. Ezen belül egyes országok – köztük az összes uniós tagállam – külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját. Azokba az országokba viszont, amelyek csak a zöldkártyarendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben viszont nem, a biztosító által kibocsátott zöldkártya szükséges a határátlépéshez.

A magyar autósoknak jelenleg a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell ezzel rendelkezniük, de kötelező többek között Oroszországban, Törökországban, Montenegróban vagy Moldovában is. Vannak aztán olyan országok, ahol a Mabisz annak ellenére javasolja, hogy vigyünk zöldkártyát, hogy azok a rendszámegyezmény részesei, ilyen Albánia, Bosznia-Hercegovina vagy az Észak-Macedón Köztársaság.

A hagyományos, papíralapú igazolások néhány éve bevezetett elektronikus terjesztésének lehetőségével már eddig is több biztosító élt, több tízezer zöldkártya jutott el így az ügyfelekhez. A zöldkártyák használatának további egyszerűsítése érdekében nemzetközi megállapodás született, hogy a biztosítók a jövőben fekete-fehér alapon bocsássák ki a fedezetigazolást, július 24-e óta erre Magyarország is lehetőséget biztosít, ugyanakkor a járványhelyzet és a nyári szabadságolások miatti munkaszervezési nehézségekre való tekintettel átmeneti időszakot biztosít az átállásra.

Néhány hétig még zöld is lehet az okmány, aztán színt vált Illusztráció: Unger Tamás

Szeptember 30-ig így zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség, október elsejétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatók ki. A digitalizáció további erősödése, az elektronikus kapcsolattartás az ügyfelekkel a járványveszély idején különösen fontos mindenki számára, több biztosítónál ráadásul hétvégén vagy az utazás megkezdése után is beszerezhető a zöldkártya, amely fekete-fehér formátumban már könnyen nyomtatható lesz.

A zöldkártya a meglátogatott országban előírt biztosítási fedezet meglétét igazoló dokumentum, melynek felmutatásával a gépjármű üzembentartója igazolja a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetet a zöldkártyarendszer tagországaiban. A zöldkártya kiállítását annál a biztosítónál lehet igényelni, amely az üzembentartó kötelező felelősségbiztosítását kezeli. A biztosítók a Mabisz mint Nemzeti Iroda nevében állítják ki, de a Mabisz maga zöldkártyát üzembentartók részére nem bocsát ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!