Magazinok

2017.08.28. 18:40

A lombikbébiprogram minden formája bűn

KÖRKÉP - Napok óta dr. Veres András győri, egykori szombathelyi megyés püspök szavai borzolják a kedélyeket az internetes portálokon. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a lombikbébiprogramról nyilatkozott: szerinte az nem járható út az élet továbbadására. Rengeteg szülő felháborodott Veres püspök kijelentései hallatán.

Vadas Krisztina

Indulatkeltő szavak

A megyés püspök augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilikában mondott szentbeszédet.

Ott hangzottak el azóta sokat idézett mondatai: ,,Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben".

Dr. Veres András ezzel felszólalt a kormány hamarosan életbe lépő, a lombikbébiprogramot hatványozottan támogató jogszabálymódosítása ellen is - az ellentétes a krisztusi, keresztény értékrenddel.

Később egy nyilatkozatban kifejtette: a lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul plusz fogantatások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a katolikus egyház számára - fogalmazott a püspök.

Fotó: Szendi Péter

Jogszabály-módosítás

A Magyar Kormány tervei szerint kétszeresére, 6 ezerről 12 ezerre emelnék az államilag támogatott lombikkezelések számát. Emellett a programban részt vevők gyógyszerköltségeit csökkentenék: az orvosságok támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90-re emelkedik.

A módosításban továbbá szerepel: előjegyzési naplót vezetnek be az intézményeknél, hogy látható legyen, hányan és hol várakoznak, hol van szükség még többletkapacitásra.

A családok gyermekvállalását segítené a kormány azzal is, hogy már nem csak az első terhesség esetén élhetnek a támogatott lombikprogram lehetőségével. Ha valakinek egy sikeres, támogatott lombikkezelés eredményeként született már gyereke, akkor újabbra is jelentkezhet.

Reagált a kormány

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár újságírói kérdésre reagált egy sajtótájékoztatón dr. Veres András szavaira. - A kormány álláspontja az, hogy a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek - mondta Novák Katalin.

Mit mond az orvos?

Egy meddőségi klinika laborvezetőjével beszélgettünk a témáról és a kialakult vitáról. - Ez sokkal inkább etikai kérdés, mintsem szakmai - szögezte le a laborvezető. - Szakmai szempontból, mivel nem a középkorban élünk, éppúgy gyógyítjuk a meddőséget is, mint más betegségeket. Ami etikai kérdéseket vethet fel, az a létrehozott, de fel nem használt embriók sorsa. Olaszországban éppen ezért sokáig csak annyi petesejtet lehetett megtermékenyíteni, amennyit aztán beültettek. De azt tudni kell, hogy a meddőségi kezelések során előállított embriók túlnyomó többsége életképtelen. Volt egy eljárás, de nemrégen betiltották Magyarországon, amivel elég pontosan meg lehetett állapítani, melyek az életképes embriók. Azt is el kell mondani, hogy a lombikbébiprogram a legvégső megoldás a terméketlenség kezelésében, megelőzi egy hormonális felkészítés, az időzített együttlét, vagy mesterséges inszemináció. Ha ezek egyike sem működik, akkor jön a lombikbébiprogram - magyarázta a szakember.

Hogy hány párnak segítenek ilyen módon gyermekhez jutni, arra a laborvezető sem tudott pontos választ adni, mert nincs pontos adatszolgáltatás. Becslések vannak: az államilag támogatott ciklusok (6 ezer) mellett plusz 30 százalékra saccolja a magánklinikákon végzett kezeléseket.

- Amit még tudni kell, hogy a mesterséges megtermékenyítés hatékonysága rettentő alacsony. Egyesek évente 2 ezer megszületett gyermekről beszélnek, én nem hiszem, hogy születne ennyi, de adatok hiányában sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom - mondta.

Egy boldog édesanya története

Egy vasi, mára háromgyermekes édesanya már tinédzser korban lévő gyermekének fogantatására emlékezett vissza dr. Veres András szavai hallattán.

- Már hét éve éltünk együtt a párommal, de nem sikerült teherbe esnem. Akkor gondoltuk úgy, hogy megpróbálkozunk a lombikbébiprogrammal. A harmadik beültetésre sikerült: saját petesejt és hímivarsejt felhasználásával jött össze a baba, így mondhatom, hogy a mi vérünkből való. Ezért különösen nem értem a püspök szavait: miért ne lenne teljes értékű egy így született gyermek? Mindenki azért házasodik össze, hogy létrejöjjön szerelmük gyümölcse, és ezért bármit megtesz. Nem értem, ezt miért kell elítélni - foglalta össze véleményét az anya, akinek az első mesterséges terhessége után két, természetes úton fogant gyermeke is született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!