Magyarszombatfa

2016.06.16. 16:05

Minősítették a térség borait

Magyarszombatfa - Az idei volt a 16. államközi borminősítő verseny a magyarszombatfai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete szervezésében. Volt mit kóstolni.

Kálmán György

- Az idei megmérettetésre összesen 57 különböző fajtájú bort neveztek - összegezte Röszler Árpád, a magyarszombatfai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete elnöke. A hazai borok a környékről - Magyarszombatfáról, Velemérről, Őriszentpéterről és Zalalövőről érkeztek. Szlovéniából még több térség képviseltette magát: Pártosfalva, Seló, Muraszombat, Berkovci, Rakicsan, Moravske Toplice, Kobilje és Ratkovci borosgazdái hoztak nedűket az Őrségbe. Négytagú nemzetközi zsűri ítélkezett a borok felett: Ernest Novák, a Muravidéki Mezőgazdasági Szaktanácsadó Szolgálat szakmunkatársa, Vízvári Sándor szőlész-borász, Albert Csaba és dr. Jónás Zsigmond, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának képviselői.

Elöl a zsűri: Ernest Novák, dr. Jónás Zsigmond, Albert Csaba és Vízvári Sándor. Mögöttük az immár 16. államközi borminősítő verseny szervezői, akik negyven arany- és ezüstérmet osztottak: Vörös László, Evgen Kranjec, Páli Zsuzsanna, Röszler Árpád és Sebők Endre Fotó: Röszler Árpád

Kiegyenlítetten teljesítettek a borok, a hozott mintákat között sok esetben csak századpontnyi volt a különbség. Végül húsz arany-, húsz ezüst- és kilenc bronzérmet osztottak ki, és nyolc gazda oklevelet kapott. Kitűnően szerepeltek a szlovén borosgazdák, az első tíz helyből kilencet ők vihettek haza, az egyetlen hazai nedű a tízben Röszler Árpád és Attila magyarszombatfai termelők Zenit bora lett. A technológia betartására hívta fel a figyelmet értékelésében Ernest Novák, különösen a rozé és a vörösborok tekintetében. - Az egyre szélesedő fajtakínálattal a minőség is javul - mondta a zsűritag. - A szlovének technológiában előbbre tartanak, mi próbáljuk lekövetni őket - így értékelt egy másik zsűritag, Vízvári Sándor. Arról is beszélt, hogy a Zalai Borút kapcsán napi kapcsolatban van a Muravidék bortermelőivel, a két vidéknek pedig megvannak a sajátos minőségi követelményei. A termesztett fajták között nincs sok különbség, a mostani versenyre kiváló borokkal jöttek a termelők. Albert Csaba és dr. Jónás Zsigmond a széles borválasztékot hangsúlyozták: az 57 mintából 21 volt vegyes, a többi bor 15 fajtából állt össze. Nem először vettek részt a magyarszombatfaiak rendezvényén, mindig örömmel érkeznek minősíteni, megítélésük szerint a korábbi évekhez képest javult a minőség.

Vörös László a pártosfalvi borosgazdák egyesületének vezetője örömtelinek nevezte a határ két oldalán tapasztalható együttműködést. A díjak és elismerések átadásakor a helyi bortermelők vendégül látták kollégáikat, és a tapasztalatcserét fehér asztal mellett folyatták. A fő téma az áprilisi fagy volt, amely a határ mindkét oldalán nagy kárt okozott az ültetvényekben - hogy mekkorát, az majd a jövő évi bormustrán kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!