A „klinik”, avagy az élet háza

2021.01.01. 07:00

125 éve kezdték el építeni Szombathely első szülészetének épületét

125 éve kezdték el építeni Szombathely első szülészetének épületét, az egykori bábaképzőt, vagy ahogy sokan nevezték, a „kliniket”, az élet házát.

Kelemen Attila

dfzjhfghfghfcgh Foto: dz

Fotó: VN-archív

1891-ben Vlasits Gyula közoktatásügyi miniszter és Széll Kálmán belügyminiszter közreműködésével a legfelsőbb szervek úgy határoztak, hogy létrehozzák Dunántúlon a bábaképzést. Helyszínül Szombathelyt választották ki.

Az építési engedély 1895. október 25-én érkezett meg, decemberben pedig el is kezdődhetett a munka. Pozsonyon és Budapesten kívül a környéken nem volt más bába képezde a huszadik század elején.

1900-ban 84 szülést vezettek itt le, 1975-ben 2683-at, 1984-ben 1800-at. Itt meg kell jegyezni, hogy miközben az 1900-as évek elején az összes szülések tíz százaléka zajlott intézeti keretek között, addig a nyolcvanas évek közepére ez a szám 99,8 százalékra emelkedett. A szombathe lyiek által máig is csak „klinikként” emlegetett bábaképezde az 1950- es évektől beleolvadt a Markusovszky kórházba, annak szülészeti-nőgyógyászati osztálya működött itt – egészen 1986-ig.

A megyei egészségügyi osztály és terv osztály már 1967-ben javasolta a megyei kórház teljes rekonstrukcióját. Az átalakítás főbb szempontjai között szerepelt, hogy települjenek egy-egy tömbbe a belgyógyászati, a sebészeti, a szülészeti és a gyermekgyógyászati osztályok.

A javaslatból határozat lett, majd ennek köszönhetően 35 éve már a központi laboratórium, a szülészet, illetve a csecsemő- és gyermekosztály Paragvári utcai épületén dolgoztak a munkások. Mindeközben a régi szülészet épületében a megyei kórház onkológiai osztálya működött egészen 2000 tavaszáig.

Kiemelt képünkön: A „klinik” épülete 1997-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!