Múltidéző

2020.10.17. 07:00

1990-ben népszámlálást tartottak Vas megyében

Az 1990. január 1-jei népszámláláskor az ország összeírt lakónépessége 10 millió 375 ezer volt, három százalékkal kevesebb, mint tíz évvel korábban. A népsűrűség – a 93 032 négyzetkilométeres országterületre számítva – négyzetkilométerenként 111 volt, néggyel kevesebb, mint az előző népszámláláskor. A születéskor várható élettartam az elmúlt évtized folyamán a nőknél változatlan (73 év) maradt, a férfiaknál egy évvel mérséklődött (66 év).

Vas Népe

A családi házak építése következtében nőtt a három- és többszobás lakások aránya

Fotó: VN-archív

Vas megyében 276 ezer ember élt 1990-ben. A tíz évvel korábbihoz képest közel tízezres (3,4 százalékos) volt a népesség csökkenése. A városokra a szaporodás, a községekre a fogyás volt jellemző.

Az 1970–1979 közötti természetes szaporodást az 1980-as évtizedben fogyás váltotta fel. A vizsgált időszakban többen haltak meg, mint amennyien születtek, a veszteség majdnem 4600 volt.

E rendkívül kedvezőtlen folyamat egyik lényeges oka nem volt más, minthogy a szülőképes, illetve a házasodási korba lépő nők száma huzamosabb időszakra visszaesett, ugyanakkor nőtt a halandóság. Az időskorúakon kívül a középkorú férfiak halálozási arányszámai is növekedő tendenciát mutattak. A lakosság számának csökkenésében a negatív vándorlási egyenleg is közrejátszott, a megyéből elköltözők száma meghaladta az ideköltözőkét.

A megye lakosságának több mint a fele, 152 ezer ember városokban élt, számuk tíz év alatt 2 százalékkal emelkedett. Az itt lakók aránya 52-ről 55 százalékra nőtt.

A családi házak építése következtében nőtt a három- és többszobás lakások aránya Fotó: VN-archív

A népszámlálással egyidejűleg végrehajtott lakásösszeírás alapján 1990. január 1-jén az ország lakásállománya 3 millió 841 ezer volt, csaknem 300 ezerrel több, mint az előző összeíráskor. A lakásállomány gyarapodása azonban az előző évtizedekhez képest mérséklődött.

Az ország lakásállományából megyénk 2,5 százalékkal részesedett. A tíz évvel korábbi időszakhoz képest az egy- és kétszobás lakások aránya csökkent, a három- és többszobásoké a nagyméretű családi házak építése következtében gyarapodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!