Multidéző

2015.04.28. 10:39

Ezt írtuk 30 évvel ezelőtt - Átadták a szociális otthont Peresznyén

Nem tudhatták az építők, a büki Vegyesipari Szövetkezet dolgozói, milyen embert próbáló munkára vállalkoztak, amikor 1982-ben hozzáfogtak a peresznyei, egykori Széchenyi-kastély felújításához.

Kelemen Attila

Időközben kiderült, gyenge az alap, rossz állapotban vannak a falak, így az eredetileg tervezett költség mintegy háromszorosába, összesen 25 millió forintba került a helyreállítás. 30 éve a peresznyei volt a megyei legkorszerűbb szociális otthona – az intézményt 1985. április 28-án adták át.

Peresznyén adták át a megye első szociális otthonát 1954-ben (Fotó: VN archív)

Dr. Molnár László megyei főorvos köszöntötte az avatáson megjelent vendégeket, majd Szabó László, a megyei tanács elnökhelyettese mondott avatóbeszédet. Kitért arra, hogy ebben az ötéves tervben nem gyarapodott megyénkben a szociális otthoni helyek száma, a most elkészült intézmény valamit mégis enyhít szorongató társadalmi gondjainkon. A felújítás előtt is idős, egyedül élő emberek otthona volt a kastély, itt létesült a megye első szociális otthona 1954-ben. A késő barokk jegyeit hordozó épület felújítása már elkerülhetetlen volt, és az álom megvalósult, 78 szociális otthoni gondozott költözhet a kívül és belül egyaránt újjávarázsolt kastélyba. A megyei tanács   elnökhelyettese köszönetet    mondott    a VASITERV tervezőinek, a kivitelezőknek, a beruházást szervezőknek, majd ünnepélyesesen átadta rendeltetésének az intézményt.

A felújított kastély díszkulcsát Csákváry Károly, a VASBER megbízott igazgatója adta át az integrált intézmény vezetőjének, Szauer Györgynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!