Multidéző

2015.06.23. 06:10

25 éve írta a Vas Népe: Elmosta az özönvíz a város téglagyárát

Szombathely - Özönvíz szakadt hétfőn Vas megye nyugati vidékeire és a délutáni felhőszakadás hatalmas károkat okozott Szombathelyen a Viktória telep téglagyárában.

Kelemen Attila

Ez a gyár a környék legmélyebb pontján fekszik s bár az ott dolgozók máig vitáznak azon, honnét szakadt rájuk szinte percek alatt az óriási víztömeg, a baj megtörtént.

„Legalább egyhavi munkánkat semmisítette meg a dombokról lezúduló víztömeg" – mondja rezignáltan a gyárvezető Barbalics Pál és mutatja a terepet, a tájképet, csata után...

A gyár dolgozói mentették, ami menthető volt. Fotó: VN archív

Legalább három-négyszázezer nyers, égetésre váró B 30-as falazótégla ment tönkre, mielőtt még a kemencébe hordták volna. Annak ellenére történt így, hogy a fedett színek alatt tárolt kivetett téglák között a szakadó vízfüggönyben is mentették a menthetőt a gyár dolgozói.

Most is ezt teszik: szedik le a depókról a használhatót és hordják a kemencébe, alapos válogatás után.

A kemence... Nos, a körkemence bizonyos szakaszait is harminc-negyven centiméteres magasságban öntötte el a sáros, agyagos lé. Néhány tűz-értő ember lélekjelenlétének köszönhető, hogy a láng és a víz ilyen hirtelen összecsapása nem járt még nagyobb veszedelemmel, kárral. De a kemencében volt tégla jó része így is ebek harmincadjára jutott. Ott jártunkkor éppen pápai központjuk szakértőit várták a szombathelyiek, hogy közösen mérjék föl a tényleges – ám valószínűsíthetően milliókra rúgó – veszteségeket. A hétfői szomorú esetet megelőzően két éve tört rájuk váratlanul egy hasonló víz-áradat, amely tény azt is jelzi, hogy ezen a helyen a véletlen tulajdonképpen már-már szükségszerű...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!