Multidéző

2015.09.15. 11:48

25 éve írta a Vas Népe - Megújul a rumi kastély

Rum – Száz éve áll immár a megye közvéleményében csak a „rumi kastély”-nak titulált épület, a hajdani Széchenyiek kastélya, amely 1945. óta közcélokat szolgál. Voltak itt siketek, vakok, jelenleg értelmi fogyatékos gyermekek iskolája és diákotthona.

Kelemen Attila

Száz éve nem végeztek komoly felújítást itt, s amint a szakemberektől hallani, már az építés sem volt mindenben szakszerű. Funkcióváltáson is átesett a ház, s az évszázados strapa megérlelte az alapos felújítást.

Így gondolta ezt a megye tanácsa is, amikor a Tanéptől megrendelte a munkákat. A helyzet azonban sajátos volt ebben az esetben. Ezeket a gyerekeket sehol nem lehetett elhelyezni a megyében, ezért kerültek a nyárra a balatonberényi ifjúsági táborba, ősszel azonban már vissza kell költözniük, hiszen a magyar tengernél fekvő táborban nem lehet fűteni.

Rohammunka a gyerekek érdekében – 44 millió a belső munkákra (Fotó: VN-archív)

Rohammunkákat kellett végezni, amely úgy tűnik, sikerül. A gyerekek májusban költöztek a Balatonhoz, és szeptember huszonnyolcadikán újra birtokukba vehetik a kastélyt. Száztízen vannak. A Tanép jeles munkát végzett, hiszen rövid öt hónap alatt födémcserét végzett, villanyhálózatot szerelt, központi fűtést alakított ki, rendbe tette a külső közműveket, valamint – igaz ezt a munkát már régebben kezdte – felépített egy új mosodát is.

Ebben az évben negyvennégy millió forintot fordított erre a célra a megyei tanács, s ez a pénz a felsorolt munkákon kívül arra volt elég, hogy a ház belsejét teljesen felújítsák. A külső rendbetételre, homlokzatfestésre, a tetőszerkezet rendbetételére eztán lesz majd szükség, jövőre szeretnének nekilátni, feltéve persze, ha az új önkormányzat is így gondolja majd. De amint a megyei tanács mostani képviselőitől hallottuk, ezt a munkát botorság volna félbehagyni. Ebben igazuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!