Multidéző

2015.09.29. 08:42

Múltidéző - Avatások sora Vasalján

Vaslaja - Többszörös ünnep volt harminc éve Vasalján. E határmenti község lakóinak élete szorosan összekapcsolódik a határőrökével, ezért a fegyveres erők napja is közös esemény. Az 1985 szeptember 30-ai napot ezúttal más is emlékezetessé tette. Felavatták a vízművet és a község megújult postahivatalát írta a Vas Népe harminc éve.

Kelemen Attila

A napos délelőttön a tanácsháza előtti téren gyűltek össze a község lakói. Jelen volt dr. Sütő Kálmán a terület országgyűlési képviselője, Őri József, a körmendi városi pártbizottság első titkára, Illés Imre körmendi tanácselnök. Beszédében Szabó László, a megyei tanács elnökhelyettese a falvak egészséges ivóvízzel való ellátását a villamosítási programhoz hasonlította. Elmondta, hogy a felszabadulást követően a megye háztartásainak csak nyolc százalékában volt vezetékes víz, vagyis csak Szombathelyen. Az ötödik ötéves tervben ötven településre jutott el a víz, erre a tervidőszakra huszonnyolc községet szándékoztak bevonni a vízellátásba. Időközben lehetőség nyílt újabb vízművek építésére, így öt év alatt hatvannyolc falu lakói nyithatják meg a csapot. Kilencvenhetedikként a megyében Vasalja lakói is vezetékes vízhez juthattak.

Tudjuk, a helybeliek nem ölbetett kézzel várták a létesítmény elkészültét hangsúlyozta Szabó László Nem csak a megyétől, az államtól várták a vízmű létrehozását. A kiépítés 27 millió forintba került, ebből több mint 11 millió volt az önkéntes hozzájárulás, s a vízórák helyének kiásásával, a víz lakásba juttatásával tömérdek társadalmi munkát vállaltak az itteniek. Tudjuk azt is, hogy az építkezéssel járó gondokból, nehézségekből az átlagosnál több jutott a helybelieknek.

Vasalján kívül ellátja a vízmű Körmend horvátnádaljai városrészét és Magyarnádalját is. A kivitelező Hídépítő Vállalat több mint tizennégy kilométer hálózatot épített ki e célból. Megközelítően ötszáz család otthonába jutott el a vezetékes víz, s 13 közkút is készült.

A megyei tanács elnökhelyettese átadta a vasaljaiaknak a megújult postahivatalt is. Dicsérte a Soproni Postaigazgatóság igyekezetét: megyénkben sorra újulnak meg a régi kis posták, épülnek újak is, sokat javítva a kisközségek, városrészek szolgáltatási színvonalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!