Multidéző

2016.02.18. 09:52

Ez volt az utolsó foghíj

Szombathely - Évtizedek óta foglalkoztatta Szombathelyen a „városatyákat” a Fő tér nyugati oldalának rendezése. Több elképzelés, változat került szóba a nyolcvanas években, de vagy helyi pénzhiány, vagy központi intézkedés gátolta a megvalósulást. Így cikkezett az akkori lehetőségekről a Vas Népe.

Kelemen Attila

Most, sok év után felcsillan annak reménye, hogy e tátongó foghíj beépülhet, és rendezni lehet a Kossuth Lajos utca, Köztársaság tér nyugati oldala, Forgó út és Hefele Menyhért utcák által határolt tömböt.

Az alapprogram a Megyei Szakszervezetek Háza. Jelenlegi helyén korszerűtlen, elavult körülmények között dolgozik az intézmény.

Lakások aránylag kismérvű átalakításával létesítették az irodaházat. Alapos vizsgálat előzte meg a döntést, nevezetesen azt a tényt, hogy milyen mélységig érdemes a jelenlegi épület korszerűsítése (mert arra szorul).

Gazdaságossági szempontok is azt a változatot támasztják alá, hogy érdemesebb a mostani irodákban a lakásfunkció visszaállítása és a városközpontban az új szakszervezeti ház megépítése.

A napokban kapja kézhez 11 tervezővállalat igazgatója a leveleket, melyekben felkérik őket arra, hogy az adott program szerint tegyenek javaslatot a terület rendezésére, az épületek elhelyezésére és megformálására.

Mit tartalmaz a jelzett program? Mindenekelőtt a Megyei Szakszervezetek Házát, idegenforgalmat szolgáló létesítményeket, ezen belül 300 négyzetméter alapterületű, termelői háttérrel rendelkező, ülő és álló fogyasztást biztosító cukrászdát, melyet a Danubius üzemeltet, nyolc-tíz 20-50 négyzetméteres kisüzletet, valamint OTP-lakásokat. A lakásszámot a kiírók nem kötötték meg, ezzel is lehetőséget adva a tervezőknek a legkedvezőbb beépítés kialakítására.

Alapvető követelmény, hogy a meglévő postai alépítmény nyomvonalán legalább 5 méter széles gyalogospasszázs alakuljon ki a Köztársaság tér és a Levéltár között.

Fontos feladat a pályázóknak a kibontott belső tereket-utcákat szegélyező tűzfalak, végfalak takarása, a megfelelő funkciók helyes illesztésével, beiktatásával.

A tömb beépítésénél tehát a Megyei Szakszervezetek Háza mellett minden olyan épület, építmény létesítése javasolható, mely a terület jellegének és funkciójának megfelel, és a városépítészeti szempontokat figyelembe veszi.

A pályázat névaláírásos - tehát nem titkos! A pályaművek elbírálására május második felében kerül sor.

A bírálóbizottság véleménye után - a tervezői megbízás megadása előtt - beszélgetést tervezünk a lakossággal, elsősorban a Köztársaság téren és környékén lakókkal. A véleményeket, észrevételeket megvitatjuk, és a reális javaslatokkal a tervezési programokat kiegészítjük.

Az elképzelések szerint a Megyei Szakszervezetek Házának alapozása jövő év tavaszán megkezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!