Multidéző

2016.02.09. 20:05

Ezt írta 30 éve a Vas Népe: Kigyulladt az oladi óvoda

Szombathely - Szirénák süvítő hangja hasít bele a fagyos keddi reggelbe. Szombathely, negyed hét. Öt tűzoltókocsi száguld Olad irányába.

Kelemen Attila

A Szabad Föld utca 58. szám alatt levő óvodába tartanak. Galántai Józsefné gondozónő értesítette őket. Fél hétkor még remegő hangon eleveníti föl az eseményeket: Hatkor érkeztem, s láttam, ömlik a füst az előszobaajtón keresztül. Azonnal átszaladtam a szomszédokhoz.

Azaz Szakonyi Józsefhez és feleségéhez, akik a kétségbeesett asszony segítségére siettek. A fiatalember látta: a foglalkozási teremből lángnyelvek csapnak föl. Leakasztotta a falon függő tűzoltókészüléket. (Nem működött, mert a magas hőben a hajtóanyag elillant.) Leszaladt a pincébe a másikért. Szerencsére az már jó volt. Nekilátott az oltásnak. Később salakkal igyekezett elfojtani a tüzet.

Háromnegyed hét. A foglalkozási terem szomorú látványt nyújt; elszenesedett, füstölgő játékok, hamuvá égett szekrény, s még mindig szemet maró füst jelzi a tűz pusztítását.

Dóró János tűzoltó hadnagy így beszél a történtekről: Sűrített levegős légzőkészülékkel jöttünk be; halonnal (kézi oltóval) „csaptuk le" a lángot, s utána a parázslást vízzel oltottuk el.

Fél nyolcra Bársony Ferenc tűzoltó alhadnagy, megyei tűzvizsgáló már az okot is föltárta. A terem parkettájának vánkosfája szinte be volt építve a szomszédos ház kéményének falába, s bizony tegnap ott fűtöttek. A kár csaknem húszezer forintra tehető.

A vizsgálat tovább folyik. Annyit már tudni: azt a bizonyos kéményt a múlt héten pucolták. Az oladi óvoda 48 apróságának zömét a szülők rokonoknál, barátoknál, ismerősöknél helyezték el tegnap, a többiek a Váci úti óvodában töltötték a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!