Multidéző

2016.02.18. 09:56

Újabb házhelyek Gencsapátiban

Gencsapáti - A gencs-apáti községi közös tanács gyűlést szervezett a házhely-kialakítás során létrehozott ötvenöt telek iránt érdeklődők részére.

Kelemen Attila

A vb-titkár elmondta, hogy a cél Szombathely tehermentesítése, ezért Gencsapáti fejlesztésre kijelölt község. Kedvező a közlekedés Szombathely és a falu között, jó időben akár kerékpárral is megtehető a távolság. Teljes óvodai és oskolai ellátást tudnak adni az itt letelepedni kívánó családok gyermekeinek. Gondjuk egyelőre a kereskedelmi ellátással van, kicsik a boltjaik. Talán a VII. ötéves terv végére az új ABC létesítésével ezt is megoldják.

Elsősorban a helybeliek igényét elégítik ki, s közülük elsősorban azokét, akiknek a kertjét a házhely-kialakítás során elvették.

A telkeket az igénylők tartós használatba vehetik, e jog átruházható, eladható és örökölhető. Mindaddig érvényes ez a jog, amíg az építmény fennáll. A használati díj a kisajátítás értékéből s a közművesítés (víz, villany, út, csapadékelvezető árok, járda) költségeiből tevődik össze. Egy négyzetméter ára 140 forint, 640 négyzetméteres házhelyeket alakítottak ki 90860 forintért és 950 négyzetmétereseket 133000 forintért. Ezen összeg 33 százalékát kell az OTP-nek befizetni, a többit pedig 10 évig részletekben törleszteni.

Az igényelhet házhelyet, akinek nincs lakása vagy telke, illetve ha van, felmentést szerez. Ezenkívül vállalnia kell a beépítési és műszaki előírásokat, amelyet Kondor János, a szombathelyi városi tanács főmérnöke ismertetett. Elég szigorúak e feltételek: a telket három éven belül be kell építeni, indokolt esetben e határidő öt évre meghosszabbítható. A házak csak egyediek lehetnek, társasház építését nem engedélyezik. Szintén tiltott a többemeletes építmény, viszont a tetőtér beépíthető. Ettől az évtől kezdve csak az új hőtechnikai szabályoknak megfelelő ablaktípusok és falazóelemek használhatók. Amennyiben engedély nélkül eltérnek a tervtől 30 százalékos bírság róható ki rájuk.
Egyelőre huszonkilenc igénylő jelentkezett, február végéig azonban még van idő megfontolni a dolgot, és dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!