Multidéző

2016.03.30. 10:20

Ezt írta a Vas Népe 1996-ban - A kőszegi turistaegylet javaslatára épült meg a torony

Kőszeg - A millennium idején is a kőszegiek jártak az élen. Ők voltak az elsők, akik 1893-ban javasolták: a haza ezeréves fennállását örökítsék meg azzal is, hogy Magyarország történelmi nevezetességű magaslatain emléképítményeket emeljenek.

Kelemen Attila

Hazánkban több helyen emeltek is. Ekkor épült meg Kőszegen az Óház-kilátó. Honfoglalásunk 1100. évfordulóját megyénkben csak Kőszegen örökítik meg építménnyel. Kilátótornyot építenek a régi helyén.

- Már írtunk róla, hogy a város képviselő-testülete december 21-ei ülésén határozta el a kilátó megépítését. Hogyan került erre sor? - kérdeztük Básthy Tamástól, Kőszeg polgármesterétől.

- Bakay Kornél, a múzeum igazgatója a Felső várnál - ismertebb nevén Óháznál - régészeti feltárásokat végzett, s ő javasolta a kilátó építését. Városunk ezzel a maradandó építménnyel kíván hozzájárulni a millecentenárium rangos országos és Vas megyei programjához. Egyúttal tisztelgünk elődeink, s egy százéves történelmi emlékünk előtt is. A kőszegi turistaegylet javaslatára a millenniumra épült meg egy 22 méter magas kilátótorony, ami 1917-ben - máig ismeretlen okból - összeomlott. Az újjáépítés gondolata azóta többször felmerült, de igazán ebben az évben időszerű. Akkor is sokakat megmozgató társadalmi összefogással sikerült megépíteni a tornyot, reméljük, ez az idén is így lesz. Akik elzarándokolnak majd a kilátóhoz, azok egyúttal megismerik, megtekinthetik Kőszeg történetének kiemelkedő Árpád-kori emlékét is, a nyolcszáz éve épült Felső várat. Úgy gondoljuk, a millecentenárium évében ez is nagyon fontos érv a kilátó megépítése mellett.

Ilyen volt az egykori Óház-kilátó, mely a kőszegi turistaegylet javaslatára épült meg 1917-ben. Fotó: VN-archív

- Nyilván jelentős turisztikai vonzereje lesz a toronynak.

- A Kőszegi-hegység tájvédelmi körzet, turisztikailag igen vonzó, de az Írottkő kivételével sehol sincsen olyan kilátó, ahonnan a turisták gyönyörködhetnének a szubalpin hegység és környéke gyönyörű panorámájában. Bízunk abban, hogy az Óház-kilátó jelentősen növeli városunk vonzerejét, méltón őrzi történelmi múltunkat, ötvözi azt a jelennel és a jövővel. Elhatározásunkat támogatja az Országos Műemléki Hivatal, a Vas Megyei Millecentenáriumi Szervező Bizottság és az erdőterület gazdája, a Szombathelyi Erdészeti Rt. is.

- Ahogy egyetlen önkormányzat, úgy a kőszegi sincs éppen rózsás helyzetben. Miből építik meg a kilátót?

- Az építés költségeihez pályázati úton nyertünk kétmillió forintot az Országos Idegenforgalmi Alaptól. A város költségvetésében is ugyanennyit szánunk rá. Igen jelentős anyagi hozzájárulásra kaptunk biztató ígéretet a Szombathelyi Erdészeti Rt.-től. De azt szeretnénk, ahogyan száz esztendeje elődeink összefogtak az akkori kilátó megépítéséért, úgy most is minden kőszegi polgár, szervezet, intézmény valamilyen formában járuljon hozzá a torony megépítéséhez. Vagy anyagi támogatással, vagy munkafelajánlással. Bízunk abban is, hogy a Kőszeget és történelmi emlékhelyeinket szerető, másutt élő polgárok is támogatják adományaikkal az Óház-kilátó megépítését. A létesítés fővédnöke dr. Pusztai Gyula, Vas Megye Közgyűlésének elnöke lesz. A védnökök országgyűlési képviselők: Horváth Vilmos és Kósa Ferenc.

A kilátót - pontosan száz évvel az előző avatása után - szeptember 8-án, vasárnap ünnepélyes külsőségek között avatják fel. Tervei már készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!