Multidéző

2016.08.02. 12:10

Szabadidőközpont a kastélyban - A vasszécsenyi Ó-Ebergényi kastély nagy napja: megszépült a barokk épület

Vasszécseny - Vasszécseny, szombat délelőtt 10 óra. Hétágra süt a nap az Ó-Ebergény-i kastélyra, megyénk egyik legszebb, újjávarázsolt barokk épületére s az ezt körülvevő csaknem három hektáros parkra. Így kezdte azt a cikket a Vas Népe 1986 augusztus elsején, mely a megszépült épületre fókuszált.

Kelemen Attila

. A kétmillióért felújított műemlékhíd bejáratánál Németh Mihály, Sárváron alkotó szobrászművész lírai alkotásai fogadják a belépőt, s félkaréjban őrzik a kastély égbeszökkenő fehérségét a terakotta szobrocskák. Még egy órányi a hivatalos megnyitó idejéig, de már szállingózik a közönség a környékről, a megyeszékhelyről, sőt távolabbról is. Mert a kastélyprogram új állomását köszönthetjük ma, az Ó-Ebergényi kastély átadását úgyis, mint egy leendő szabadidőközpont első állomását.

A gazdasági bizottság 1981-ben hozott határozatot s intézkedett magyar kastélyok megmentésére. Évi 40-50 millió forintot adott a legszükségesebb állagmegóvási munkák elvégzésére, s új szabályozók is szolgálták e célt. Sok szép kastély köszönheti sorsának jobbra fordulását! S talán egy megyében sem volt annyi gazdátlan, vagy rosszul hasznosított kastély, mint Vas megyében. A megyei tanács elnökének felhívása visszhangra talált, s ma a sorra megszépülő, a pusztulástól megmentett kastélyok sokoldalú hasznosításának lehetünk tanúi. Tömördön keramikus házaspár él és alkot, Sitkén, Meggyeskovácsiban és Bükön hangulatos magánpanzió nyílt, Vasegerszegen a Középületépítő Vállalat új oktatási központja és üdülője működik a volt Markusovszky kastélyban, Vasszécsenyben, az Új Ebergényi kastélyban a Villanyszerelő Ipari Vállalat létesített hasonló intézményt, s szombat délelőtt az Ó-Ebergényi kastély alsó szárnyát és a műemlékhidat avatták. Ahogy dr. Kovács Péter, a megyei tanács művelődési osztályának helyettes vezetője köszöntőjében mondta:

Ez a kastély magánvállalkozásban, a megyei tanács és az Országos Műemléki Felügyelőség támogatásával egy kulturális szabadidős központ lesz. Számos nehézség leküzdésével, a vállalkozó házaspár, Horváth Mátyás és Futó Orsolya bátorsággal, szellemi és anyagi erőfeszítéssel olyan műemléképületet hoz vissza az élni és adni akarás világába, amiről már sokan lemondtak. Kellett ehhez pénz, hit és erő.

Az Ó-Ebergényi megszépült kastély az átadás pillanatában. Előtte a megnyitót mondja dr. Kovács Péter Fotó: VN-archív

Az 540 négyzetméteres alsó szinten galériát, éttermet, bárt és három vendégszobát alakítottak ki. A hőközpont - padló, illetve radiátorfűtés - az alagsorban van a konyhával együtt: két hét múlva fogadhat a kastély vendégeket. De szóljon a múltról és a tervekről Horváth Mátyás, civilben reklámgrafikus, aki feleségével együtt ötven évre, illetve halálukig bérlik a kastélyt.

Három évvel ezelőtt, 1983. március 17-én kötöttünk szerződést a helyi tanáccsal. Az előzetes felmérések alapján 12-13 millió forint kell a kastély teljes rendbehozatalához. Egyenlőre három család összes vagyonát fektettük bele, de sok segítséget kaptunk a hivatalos szervektől, elsősorban a megyei tanácstól. Még messze vagyunk a késztől, de két hét múlva már 40-50 embert asztal mellé ültethetünk, s várja a széprevágyókat három vendégszobánk is. Galériánkat a megyei tanács művelődésügyi osztályának szakmai irányításával folyamatosan, más-más művészek rendelkezésére bocsájtunk, s öröm, hogy az első tárlatot Németh Mihály hatvan szobrával, kisplasztikájával nyithattuk meg. A vas megyében alkotó művész ezzel kívánt hozzájárulni a kastélyprogramhoz. S a jövő? Az Új-Ebergényi kastély belépésével ott szállásolnánk el a vendégeket, az Ó-Ebergényi kastély teljes rendbehozásával pedig valóban kulturális központ lehet. A díszteremben zenei rendezvényeket, konferenciákat tervezünk, s reméljük, hogy a megye idegenforgalmába bekapcsolódhatunk. De a sok szép elképzelés mellett említhessek egy panaszt is: nincs telefonunk, amely pedig megoldható, s ugye ilyen intézménynél létkérdés ?!

A részlegében megszépült kastély - a berendezéseket a jelenlegi tulajdonos tervei alapján gyártották, s a Savaria Múzeum egy gyönyörű, restaurált pohárszéket kölcsönzött az ebédlőbe - kalandos éveket élt át. 1750 körül, feltehetően középkori alapokra építették, a századforduló körül leégett, elpusztult a díszlépcsőháza. Az egykori nyitott folyosók cseh boltozatúak. A tetősíkból erőtejesen emelkedik ki a homlokzat. A kastélyban rejlő értékek sajnálatos módon pusztultak, de az épület a háborút sértetlenül vészelte át. Utolsó tulajdonosának kiköltözése után az Állami Gazdaság magtárnak, majd lakásnak használta. 1970 után a múzeum kezelésébe került, de állagmegóvására kevés pénz jutott. Azt igazán akkor érthetjük meg, ha megnézzük a kastély emeleti, még helyre nem hozott részét, ahol a múzeum bútorgyűjteményének egy jelentős állománya várja a restaurálást.

Szombat délelőtt 11 órakor az avatásra eljött vendégek lelkes tapsa kísérte a megnyitó szavakat:

A Vas megyei kastélyprogram értékben rangos, a cselekvő emberek nagyszerűségét dicséri, s ezért minden támogatásra érdemes. Hisszük, hogy a megyeszékhely közelségében meg lehet újulni, kis falvaink világában fel lehet mutatni régiből újjávarázsolt értékeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!