Multidéző

2016.11.22. 17:50

30 éve írtuk - Túlságosan szétnyílt a közműolló

Az egészséges ivóvíz, a vízellátást biztosító közművek szolgáltatási színvonala meghatározó szerepet játszik az életkörülmények minőségében, a települések lakosságmegtartó képességének alakulásában.

Kelemen Attila

Ezt szem előtt tartva folyik az utóbbi években gyorsított ütemben a vízművesítési program, s az a cél, hogy a hetedik ötéves terv időszakának végére minden Vas megyei településre eljusson az egészséges ivóvíz. A megye vízellátásának első számú felelőse a Vas Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat, amelynek alapvető tevékenysége a víztermelés, a vízszolgáltatás, a szennyvízelvezetés és -tisztítás, valamint a fürdők üzemeltetése. Miként teljesíti feladatait, hogyan tart lépést az igényekkel? Ezt vizsgálta meg a közelmúltban a megyei tanács végrehajtó bizottsága.

A testület elé terjesztett jelentés tíz esztendő fejlődését, változásait összegezte. A megyében az elmúlt évtizedben a víztermelés igen dinamikusan növekedett: az 1975. évi 10 millió 409 ezer köbméterről 1985-re 18 millió 661 ezer köbméterre emelkedett. A napi víztermelő kapacitás ez idő alatt 54 ezer 377 köbméterről 94 ezer 166 köbméterre nőtt. Erre feltétlenül szükség is volt, hisz míg 1975-ben mindössze 32 településen volt megyénkben vezetékes ivóvíz, addig 1985-ben már 116-ban. Az idén várhatóan további 17 község vezetékes ivóvízellátását oldják meg. Az ivóvízhálózatba bekapcsolt lakások aránya már tavaly túlhaladta megyénkben a 75 százalékot.

A vízellátás gyors ütemű fejlődésével sajnos nem tartott lépést a szennyvízelvezetés, így az úgynevezett ellátottsági olló megyénkben lényegesen kedvezőtlenebb az országos átlagnál. Míg az ivóvízellátásban Vas megye országosan a kilencedik, addig a szennyvízelvezetésben és -tisztításban hátulról a harmadik helyen áll. Ennek elsődleges oka az, hogy a szennyvízelvezetés és tisztítás lényeges bővítésére az utóbbi időben nem állt rendelkezésre megfelelő anyagi bázis. A vállalat üzemeltetésében lévő négy, biológiai fokozattal is rendelkező, valamint a hat, csak mechanikai szennyvíztisztító telep részben elavult, részben pedig elfogadhatatlan mértékben túlterhelt. Így jelenleg egyik sem üzemel kifogástalan környezeti hatásfokkal.

A fedett uszoda 1981-ben történt átadása óta a vállalat szolgáltatási tevékenysége jelentősen bővült. Az uszoda üzemeltetése azonban ráfizetéses, kedvezőtlenül hat a vállalat gazdálkodására. A megyei egészségügyi intézmények kisegítésére, illetve az uszoda kihasználtságának fokozására a vállalat az idén Nappali Kórházi Osztályt szervezett és létrehozta a devizafogászatot is. Az alapszolgáltatások mellett a vállalat jelentős mértékben közreműködik a víziközművek létrehozásában. Az ebből származó termelési érték 1985-ben megközelítette, az idén pedig meghaladja a 115 millió forintot. A lakossági igényeket kielégítő kisebb építések (bekötés, bővítés) mellett a kivitelezési munka zömét az új vízművek létrehozása jelenti. Speciális ágazati igényeket elégít ki a vállalat közműtervezési és beruházás-lebonyolító tevékenysége. A tanácsi, társulati és más megrendelésekre a vállalat a tervezéstől a befejező munkálatokig képes komplexen a megbízásokat teljesíteni.

A vállalat állóeszköz-állományának bruttó értéke tavaly meghaladta a 2,8 milliárd forintot. A feladatok zavartalan ellátása, a meglévő létesítmények állagának szinten tartása érdekében évente megközelítően 100 millió forint fejlesztési alapot használtak fel. Ennek mintegy 60 százalékát rekonstrukciós beruházásra, 40 százalékát pedig a kiszolgálólétesítmények bővítésére, a szolgáltatás minőségének javítására fordították.

A megyei tanács végrehajtó bizottsága eredményesnek és kiegyensúlyozottnak ítélte a vállalat elmúlt évekbeni tevékenységét, gazdálkodását. A főhatóság képviselője, dr. Juhász Endre, az OVH főosztályvezetője is elismerően szólt a vállalat tevékenységéről. A vb felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalat folyamatosan segítse elő a megye VII. ötéves tervi vízműprogramjának végrehajtását, készüljön fel a megnövekedett szolgáltatási feladatok jó színvonalú ellátására. Dolgozzon ki javaslatokat a városokban a víztermelő és -tároló kapacitások növelésére. A kistelepülések szennyvíztisztítási lehetőségeinek előkészítésével, a megvalósításban való közreműködéssel segítse elő a csatornázási ellátottság javítását. Szükségesnek tartja a vb a városi víztermelő és -tároló kapacitások folyamatos fejlesztését. A VII. ötéves tervben rendelkezésre álló pénzügyi eszközök felhasználásával a jelenlegi termelőkapacitást úgy kell növelni, hogy az évtized végéig zavartalanul biztosítva legyen Szombathely térségének vízellátása is. Szorgalmazza a vb a túlterhelt, nem kielégítő hatásfokkal üzemelő szennyvíztisztító telepek bővítésére, újjáépítésére vonatkozó VIII. ötéves tervi fejlesztési javaslatok időben történő kidolgozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!