Multidéző

2017.01.31. 13:20

A diákok fáztak, a szakemberek vitatkoztak a sárvári Tinódi Gimnáziumban 1987-ben

Sárvár - Egy gimnázium igazgatójának nem feltétlenül az a dolga, hogy építőkkel, fűtőkkel, tervezőkkel, beruházókkal vitatkozzon, levelek tucatjait írja meg, mert az iskolában hideg van, rossz a fűtés. Márpedig így volt 1987-ben Sárváron. Így cikkezett minderről akkoriban a Vas Népe.

Vas Népe

A tanároknak az óraközi szünetekben nem azzal kellene foglalkozni, hogy milyen meleg, és menyi víz cirkulál a fűtőrendszerben, hogy az iskolaépület két szárnyában miért 10 fokos a hőmérséklet-különbség. Azt is gondolom még, hogy egy iskolai tanterv nem engedi meg azt a lazítást, hogy a 7-8 fokos hőmérséklet miatt hosszú hónapokig ne tanítsanak a különböző előadókban, hogy a díszterem alulfűtöttsége miatt elmaradjanak a közösségi rendezvények, ünnepélyek. Gondolom továbbá, hogy egy három évig tartó, csaknem húszmillió forint értékű felújítás után a sárvári Tinódi Gimnáziumban illene nyugodt, zavartalan körülmények között tanulnia 320 diáknak, oktatni a tanároknak, s dolgozni a technikai alkalmazottaknak.

Hideg van... Nagyon hideg van... olvasható a képernyőről (akkoriban tévét használtak monitor helyett) a számítástechnikai tanteremben Fotó: VN-archív

Ehelyett a folyosóról időnként havat lapátolnak a gyerekek, mert az udvarról, zárt ajtókon keresztül befújja a havat a szél. A tantermekben veszélyes szellőztetni, mert ha a hetesek kinyitják az ablakokat, azok gátlástalanul egymásnak csapódhatnak, hisz a műanyagból készült kitámasztók törtek le legelőbb. Az összehajtható falitáblák működés közben lesodorják a túlságosan közelre fölerősített világítótesteket. Az épület alatt meg vízvezetékek futnak, csak éppen elfelejtették" kivezetni, felhozni azokat, így a mellékhelyiségek mosdóiban a csapokból nem folyik a melegvíz. A kijárati kapu mellett egy radiátor majdnem az utcát fűti, néhány méterrel arrébb, a lépcső alatti részben nincs fűtőtest. A felújítás óta iskolai költségvetésből az intézmény irányítói kigazdálkodtak" egy szélfogó ajtót, így melegebb marad a folyosó. A tűzcsapok falba süllyesztés helyett a folyosók oldalfalain éktelenkednek, s állandó balesetveszélyt jelentenek. Mindez mégis apró részletkérdés" az egyes termekben, folyosókon tapasztalható hideghez képest. Októberben, a fűtéspróba idején kitűnően működött minden. Igaz, akkor kint plusz 32 fokot mértek.

Csupán a télnek, a hidegnek kellett beköszöntenie, s a gimnázium diákjai, dolgozói tapasztalhatták, még sincs rendben valami. Az a fűtőrendszer, melyet a VASITERV egyik munkatársa tervezett (az illető már nincs a vállalatnál), a TANÉP szakemberei szereltek, s amelyet a TÁVHŐ Vállalat üzemeltet, nem jó. Mi több, nagyon rossz, hibás.

A hófedte sárvári Tinódi Gimnázium épülete Fotó: VN-archív

E felismeréstől kezdődött Kiss Gáspárnak, a gimnázium igazgatójának a kálváriája. Beszélt a kivitelezőkkel, a tervezőkkel, mindenkivel, akinek köze volt az építkezéshez, az üzemeltetéshez. Végre december 1-jén helyszíni bejárással az érintettek megállapították a tényt: a központi fűtést újra be kell szabályozni. Az automatákat a Távhő Vállalat megjavítja, a mágnes-szelepeket szükség szerint cseréli, vagy javítja. Ezt néhány nap múlva elvégezték, ekkor viszont kiderült, hogy a kivitelezők rosszul szereltek, egyes radiátorok továbbra sem melegedtek fel. Újabb egyeztető" tárgyalás, újabb ígéret: jönnek a TANÉP szerelői. Jöttek is, egy hónap múlva, január 9-én. Igen ám, de így ismét felborult a már korábban beszabályozott rendszer. Ahol hideg volt, ott továbbra is az maradt. Kiss Gáspár ismét a telefon mellé ült, szervezni kezdett, kérni, könyörögni. Eközben a hőmérők az országban, így Sárváron is mínusz 20-25 fokot mutattak. Az épület hőközponthoz közelebb eső részén meleg volt, a távolabbi részén pedig hideg. Hétfőnként annyira lehűltek a termek az új szárnyban, hogy ott csak nagykabátban lehetett ülni. Múltak a napok, a hetek, s január 30-án ismét történt valami. No, nem javították meg a rendszert, hanem ismét tárgyalásokat kezdtek az illetékesek a gimnázium igazgatói irodájában. Íme, a jegyzőkönyvi részlet: A mai napon egyeztető tárgyalást hívtunk össze. (12 ember szorongott az irodában reggel 9-től déli 12 óráig, s tárgyalta az Ügyet"). A központi fűtést újra a tervező által megadott értékekre kell beszabályozni. Ezt a TÁVHŐ egy héten belül elvégzi, az elállított szelepek plombáit újra kijavítja "

Eddig a történet, s csak remélni lehet, hogy nem folytatásos regény lesz belőle. Decembertől februárig sok hideg napot átéltünk, a gimnazisták, és tanáraik ennél is több fagyoskodást, bosszúságot, csalódást. Egyszer persze majd kitavaszodik, s ha addig nem is, akkor biztosan megoldódik a sárvári gimnázium fűtésgondja. A gyerekek pedig, ha hideg van, felveszik a nagykabátot, orrukig húzzák a meleg sálat. A szemüket nem takarják el, világosan látják, hogy körülöttük miként zajlik az élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!