Multidéző

2017.03.17. 17:40

Egykor és ma - Amikor még volt átmenő forgalom

Szombathely - A Fortepan online archívum képeit böngészve bukkantunk rá erre az 1979-es felvételre, melyet Németh Tamás töltött fel.

Kelemen Attila

A fotó a Fő tér keleti szegletéből készült, rajta a beépített tér északi épületsora és az előtte elhaladó közutak láthatók. Maga az - akkoriban még Köztársaság névre keresztelt - tér nem volt annyira letisztult, mint manapság.

Mint ahogy az a korabeli felvételen is látszik: a közutakkal minden oldalról körbehatárolt tér közepén zöldövezet adott szusszanásra lehetőséget a járókelőknek, illetve a bevásárló körúton lévőknek. Az archív kép készültekor már tízéves születésnapját ünnepelte a Gyöngyös Áruház, amely előtt az elmúlt négy évtizedben jócskán megnőttek az ostorfák. A fekete-fehér felvételen már nem látszanak az 1974-ben megszüntetett villamosvonal sínpárjai; 1984-ben végül az autósforgalom előtt is lezárták a sétálóövezetté átalakított teret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!