Együttműködés a jövő felnőttjeiért

2017.12.02. 11:30

Tavasszal vidéken, ősszel Budapesten ülnek össze az ország gyermekkardiológusai

A reumás láz a második világháborút követően még negyedszázadig népbetegségnek számított. Miként védekeztek ellene 1987-ben Vas megyében? A Vas Népe harminc évvel ezelőtti cikkéből kiderül.

VN

Vizsgálaton a megyei kórház gyermekkardiológiai egységében Fotó: VN-archív

 

Vizsgálaton a megyei kórház gyermekkardiológiai egységében Fotó: VN-archív

Sápadt, ágyukban félig ülő, levegő után kapkodó gyermekekre emlékeznek az idősebb gyermekorvosok. Akkoriban a szerzett szívbetegségben elhunytak 95 százaléka reumás billentyűhiba miatt halt meg. 1968-ban még a gyermekek 9,6 tízezreléke, 1977-ben viszont már csak 0,1 tízezreléke szenvedett a reumás láztól. Ez a fajta betegség jóformán megszűnt.

A betegségek ilyen látványos megszűnése sohasem megy végbe magától. Emögött is kitartó és jól szervezett orvosi munka van. A gyermekkardiológusoké.

Azoké az orvosoké, akik a ’60-as években szakvizsga-lehetőség nélkül kezdtek specializálódni erre a területre, és rendelet nélkül – jóval megelőzve a felnőttkardiológiai hálózat kiépítését – létrehozták a gyermekkardiológiai egységeket.

„A vasi megyeszékhelyen már 1967-ben megalakult a gondozási egység, a gyógyítók úttörő munkát vállaltak, és szinte az ország valamennyi gyermekkardiológusa innen kaphatott alapot és tapasztalatokat a munkához” – nyilatkozta egy alkalommal elismerően dr. Árvay Attila professzor, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Ezt a tényt akkoriban azzal ismerte el az orvostársadalom, hogy 1977-ben, a szombathelyi gyermekkardiológiai egység fennállásának 10 éves jubileumára először Szombathelyen rendezett Budapesten kívül tudományos ülést a Magyar Gyermekgyógyászok és Kardiológusok Társaságának gyermekkardiológiai szekciója. Azután alakult ki az a rend, miszerint minden tavasszal vidéken, ősszel Budapesten ülnek össze tanácskozásra az ország gyermekkardiológusai.

Most szombaton – ismét rendhagyó módon – újra Szombathely ad otthont a tudományos ülésnek. A téma úttörő jelentőségű.

- A gyermek- (ifjú-) és felnőttkardiológiai ellátás kapcsolatáról tanácskozunk november 28-án – tájékoztatta lapunkat dr. Buzás Emil, a megyei kórház gyermekkardiológus szakfőorvosa. – Élve azzal a lehetőséggel, hogy a házigazda választhatja meg a tanácskozás témáját, szükségesnek tartanánk, hogy a gyermek- és felnőttkardiológiai hálózat teremtse meg egymással a szoros kapcsolatot. Mivel hazánkban a vezető halálokot a szív- és keringési rendszer megbetegedései jelentik, valljuk, hogy ezek a betegségek a gyermek- és ifjúkorban alapozódnak meg. 14-18 éves kor között a fiatalkori magas vérnyomás, a dohányzás, a testmozgás hiánya, az elhízás, az italozás, a lustaság már eleve meghatározza a felnőttkori állapotot. A két hálózat együttműködésével sok mindent megelőzhetőnek tartunk. A szombathelyi gyermekkardiológiai egység fennállásának 20 éves jubileumát is ünnepeljük egy kiállítással ezen a tanácskozáson.

A szakma jelen pillanatban legjelesebb magyar képviselői gyűlnek össze Szombathelyen. És természetesen várják az ülésre a megye összes gyermekorvosát, felnőttkardiológusát is. A tanácskozás szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik a megyei kórházban. Mindezek után talán már nyilvánvaló is, hogy a rendezvény kapcsolódik az „Egészséget 2000-re!” országos programhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!