múltidéző

2018.02.03. 17:00

Így farsangoltak a vasiak az elmúlt 20 évben

A farsang az évnek azon szaka, amikor egy kicsit mindenki az lehet, aki akar. Hercegnők, szuperhősök és vicces figurák lepik el a megyét hosszú- hosszú évek óta.

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: Tompa Nelly

Az idei farsangi időszak igen rövid, ezért úgy gondoltuk, megtoldjuk egy kis múltidézéssel!

Nincs mese, a legnépszerűbbek mindig a mesehősök, ha jelmezekről van szó. Nem volt ez másként a 90-es évek elején sem, amikor Vass Péter volt kisfiú. Az egyik törp ruháit öltötte magára.

Fotó: Vass Péter, Bexter

A gyermekek kedvencei közt szerepelt a 90-es évek második felében és a 2000-es évek elején a Flinestones család is. Esztergályos Viktória Irma bőrébe bújt 11 éves korában..

Fotó: Esztergályos Viktória

Átváltozási kedve ma sem hagyott alább, ugyanis azóta sminkkel változik át szinte bárkivé.

Fotó: Tompa Nelly

Ugyanebben az érában volt divatos Zorró is. A filmek és mesék sztárja. A többség azonban az egyszerű, de nagyszerű (és örök érvényű) jelmezeket kedvelte, amit akár otthon is el lehetett készíteni,

A 2000-es évek elején. Fotó: Horváth Kinga
1999-ben Fotó: Horváth Kinga

Természetesen olyan bonyolultabb maskarák is készültek, mint a bohóc, melynek ma már inkább csak a félelmetes, Pennywise-féle változatot szokás magunkra festeni.

Fotó: Tompa Nelly

2009-ben és 2010-ben népszerűek voltak a klasszikus mesehősök, a Star Wars szereplői, valamint a  Mamma Mia-hangulat, avagy az ABBA-féle ruhák.

Fotó: Pálfi Miklós

Pálfi Miklós, fiatal vasi youtuber már akkor is tudta, mi számít menőnek. A Star Wars filmek egyik karakterét választotta 2010 februárjában.

Fotó: Tompa Nelly
Az ovis kislányok közül sokan választáj az örök klasszikust, a királylányjelmezt. Fotó: Gulyás család, 1995.

Bár a mesehősök, királylányok, lovagok mindig hódítanak, manapság inkább Elza és a Mancsőrjárat kis hőseinek bőrébe bújnak az ovisok és kisiskolások . Úgy látszik, olvasóink (vaol.hu) viszont nem szeretnek beöltözni, ugyanis a hetekben indított szavazásunk alapján csak 11%-uk él a maskarázás hagyományával idén. Az idősebb korosztály ezzel szemben minden évben szervez megyénkben  is farsangi mulatságot. Mutatjuk, melyik 2017-es vépi jelmez a kedvencünk:

A Nefelejcs Nyugdíjasklub farsangja Fotó: VN-archív

A hagyományőrző farsangok sem maradhatnak ki listánkból. Ahogy arról korábban beszámoltunk, két különleges farsangi szokást is rejt Vas megye. Egyik a rozmaringolás, másik pedig a rönkhúzás. Utóbbit általában bolondlakodalommal kötik össze. Nem volt ez másként idén, illetve tavaly sem.

Vidám napot szereztek a körmendieknek a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai. A méretes törzsön Papu Csaba és Csics Kamilla ült Fotó: Jámbori Tamás, VN-archív

Mutasd meg te is kiskori farsangi jelmezed!

Van, ami nem változik; a maskarázás jó móka! Fotó: Tompa Nelly

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!