Akkor és Most

2020.06.11. 12:08

Szent Erzsébet Plébánia, amit még hatvan év alatt se evett meg az idő vasfoga

Az 1961-ben készült kép, ha nem fekete-fehérben maradt volna meg, úgy tűnhetne, mintha nem lenne olyan régi felvétel a szombathelyi Szent Erzsébet Plébániáról.

Lóránt András

Fotó: Fortepan/Adományozó: Nagy Gyula

Tettünk egy egyszerű kísérletet, megpróbáltuk hasonló szögből lefotózni a plébániát.

De mit kell tudnunk erről a csodálatos épületről? Mutatjuk:

- A kolostort 1360 körül Kálmán győri püspök, aki a város földesura volt az itt gondozóként tevékenykedő Szienai János itáliai minorita szerzetes indítványára az ispotályból alakíttatta át és megalapította a ferences rendi konventet.

- A templomot 1930-ban emelték plébánia rangra. 1927-ben kezdték meg a nagy építkezést, majd 1935-ben folytatták a keleti szárny bővítésével, mivel a Trianoni békediktátumot követően a Felvidékről (Nagyszombat) ide költözött a ferences rend hittudományi főiskolája.

- A szerzetesek 1950-ig élhettek a falak között, utána elhurcolták őket. Ettől az időszaktól egészen 1989-ig a Vakok Intézete működött az épületben. A rendszerváltás óta újra a ferences rend tagjai lakják a plébániát. Ez a város legrégebb óta működő temploma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!